Sublime Talks: meer transparantie medische industrie

Steeds meer bedrijven in de medische sector openbaren hoeveel sponsorgeld ze betalen aan artsen en ziekenhuizen. De Volkskrant schrijft dat vanochtend. 

Vorig jaar betaalden 152 farmaceutische bedrijven en leveranciers van medische hulpmiddelen samen bijna 80 miljoen euro. Dat is een toename van bijna 12 procent. Die cijfers zijn te vinden in het Transparantieregister Zorg en die is vanochtend weer gepubliceerd. Het idee is dat openbaarmaking mogelijke beïnvloeding tegengaat.

Helemaal onomstreden is dat register trouwens niet. Registratie van de betalingen gebeurt op vrijwillige basis, en daardoor is onduidelijk of het overzicht compleet is. In België is het sinds twee jaar verplicht en daar zijn de cijfers veel hoger. PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen heeft dit voorjaar een wetsvoorstel ingediend om bedrijven een meldplicht op te leggen. Uit eerder onderzoek van de Volkskrant blijkt dat internisten geneigd zijn vaker medicijnen voor te schrijven van farmaceuten waarmee ze een band hebben. Tegelijkertijd wijst de Stichting Code Geneesmiddelenreclame erop dat samenwerkingen tussen artsen en de medische industrie nuttig, omdat die leiden tot medische vooruitgang en betere zorg. 

We zijn eigenlijk wel benieuwd of jij daar voor bent: is het een goed idee om de medische industrie te verplichten al hun sponsoractiviteiten openbaar te maken? En zou die sponsoring niet in het algemeen tot een minimum beperkt moeten blijven? Praat mee in de discussiegroep van het Nieuws van de Vooruitgang, die vind je op de Facebookpagina van Sublime.

Bericht achterlaten