Surfen verkleint kloof tussen arm en rijk
19

Surfen verkleint kloof tussen arm en rijk

In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro brengt de liefde voor surfen arme en rijke mensen bij elkaar. Marcello komt uit een hele andere wereld dan Patrick. Toch vonden de twee elkaar op het lokale strand door hun liefde voor de sport.

In Rio de Janeiro zijn de inkomensverschillen groot: inwoners uit de rijke buurten verdienen al snel twaalf keer zo veel als mensen die in de favela’s wonen. Woon je in zo’n sloppenwijk, dan is het verre vanzelfsprekend dat je je een surfboard en een wetsuit kunt veroorloven. Door donaties en initiatieven van NGO’s is het voor steeds meer arme mensen toch mogelijk om deel te nemen aan de sport.

Marcello Farias vertelt in een reportage van de BBC dat hij als klein jongetje soms in vuilnisbakken naar zijn ontbijt moest zoeken. Geld voor een surfboard had hij al helemaal niet, dus surfte hij maar op stukjes surfplank die hij vond op het strand.

Tijdens het surfen leerde hij Patrick Azevedo kennen, een jongen uit een rijkere buurt die graag zijn spullen deelde met andere surfers. Tegenwoordig organiseren de mannen samen lokale evenementen.

Een van die evenementen is een ‘Beach Clean-up Day’. Marcello vertelt dat hij zowel inwoners uit de rijke als de arme buurt uitnodigt om mee te helpen. “We leven in dezelfde omgeving. Ongelijkheid en verschil in klasse zouden niets uit moeten maken.” Zijn goede vriend Patrick is het met hem eens. “Helaas kunnen we niet de hele wereld veranderen, maar je kan wel al een groot verschil maken in je eigen omgeving.”

Patrick: “We zien veel kinderen die heel goed kunnen surfen. Maar door drugs, mensenhandel en geweld kunnen ze dit talent niet ontwikkelen.” De twee vrienden zorgen ervoor dat deze kinderen de kans krijgen om te surfen en zo komen rijk en arm met elkaar in contact. Patrick: “Wanneer ik deze kinderen zie surfen, besef ik dat het om veel meer gaat dan alleen surfen.”

.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
12:42 Lighthouse family
high (itaal shur's beautiful urban mix) edit lighthouse family
12:36 Eumir Deodato & Al Jarreau
double face eumir deodato & al jarreau
12:33 Earth Wind & Fire
and love goes on earth wind & fire
12:26 Gabrielle
rise gabrielle
12:21 Benjamin Herman & DaniÙl von Piekartz
trouble benjamin herman & daniÙl von piekartz
12:19 Temptations
my girl temptations
12:15 Joy Crookes
feet don't fail me now joy crookes
12:11 2Pac
changes 2pac
12:08 Paul Carrack
groovin' paul carrack
12:04 Rufus ft. Chaka Khan
do you love what you feel rufus ft. chaka khan