Dit systeem zet windmolens stil als er een roofvogel aankomt
2

Dit systeem zet windmolens stil als er een roofvogel aankomt

Windmolens zijn belangrijk om groene energie op te wekken, maar de wieken kunnen dodelijk zijn voor vogels. Het Amerikaanse IdentiFlight heeft daar wat op bedacht.

Het bedrijf zet camera’s en kunstmatige intelligentie in om adelaars, haviken en andere roofvogels in de buurt van windmolens te herkennen. Dat meldt Good News Network.

Met sensoren berekent het systeem de snelheid en de vliegbaan van een vogel die vlakbij is. Als die in botsing lijkt te komen met de wieken gaat de windmolen automatisch uit.

De resultaten van de technologie zijn hoopgevend. De arendsterfte in een Australisch windmolenpark nam met 80 procent af na installatie van het systeem. Een onderzoek in het Amerikaanse Glenrock laat vergelijkbare cijfers zien.

Inmiddels staan er meer dan honderd installaties in de Verenigde Staten, Australië, Zweden en Duitsland. Volgens IdentiFlight heeft de uitvinding ‘talloze vogels’ gered.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door BrightVibes. Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
13:15
why did you do it? stretch
13:11
revival gregory porter
13:08
you are everything marvin gaye and diana ross
13:05
mr. wendal arrested development
12:53
(don't) hold me down pm warson
12:50
funkin' for jamaica tom browne
12:45
heartbreak warfare john mayer
12:42
theme from shaft isaac hayes
12:38
my heart lizz wright
12:35
if you let me stay terence trent d'arby