Talitha Muusse: “Ik ben een zure feminist”

Millennial Talitha Muusse is klaar met seksisme in het bedrijfsleven: “Het is voor je eigen bestwil dat we je afwijzen.”

Pas wanneer vrouwen in het eerste elftal van Feyenoord zitten, hebben ze recht op een plekje in de boardroom. Dit verzin je toch zeker? Denk je misschien. Maar helaas. Dit werd pas tegen mij gezegd door een van de meest invloedrijke mannelijke ondernemers van Nederland.

Lange tijd was ik het soort vrouw dat zo min mogelijk wilde weten van feminisme. Ik vond het een beetje een zuur onderwerp. Bij feminisme dacht ik altijd aan pakken met blote enkels eronder, korte kapsels, jeans zonder stretch en brood van de natuurwinkel. Maar inmiddels draag ik zelf pakken en jeans zonder stretch, en woon ik tegenover een natuurwinkel. Inmiddels ben ik denk ik zelf zuur; maar hoe kan ik ook anders?

Onlangs sprak ik een jonge topvrouw die geweigerd werd voor het bestuur van een kunstinstelling, omdat ze ‘te goed was’. Interessant om toe te voegen dat ze eerst niet eens op gesprek was gevraagd. Haar sollicitatie was meteen weggelegd met het idee ‘vast de verkeerde vacature gelezen’. Pas toen ze aandrong dat ze echt solliciteerde als directeur, mocht ze langskomen. Toen bleek ze opeens ‘te goed’ te zijn. Ze zou zich met haar ambities al snel gaan vervelen bij een middelgrote organisatie.

Kan je het geloven? Helaas is dit een veelgebruikt argument van mensen op machtsposities die geen vernieuwing willen. ‘Het is voor je eigen bestwil dat we je afwijzen, dit is niet de juiste stap voor jou’. En zo is het aantal voorbeelden van vrouwen eindeloos die continu wordt gevraagd hoe ze het thuis doen met kinderen tijdens sollicitatiegesprekken en bekritiseerd worden als ze dan ambitie tonen.

Bitterzuur vind ik het dat we als vrouwen alle rechten hebben om onze ambities waar te maken, maar wanneer we ze uitspreken we nog steeds tegen een muur van vooroordelen aan lopen. Zoals ik bij die topman die denkt dat vrouwen pas wat te zeggen hebben als ze kunnen voetballen.

Wat was mijn reactie eigenlijk? Zelf reageerde ik superlief en zoet op deze man. Ik corrigeerde hem niet en bleef beleefd. Maar, genoeg is genoeg. De maat is vol. Als we verandering willen, moeten we elkaar gaan aanspreken op dit openlijk en beperkende seksisme. Voortaan drink ik met extra motivatie mijn geperste citroentje in de ochtend voor de eerste man die ik die dag betrap.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten