Talitha Muusse: “Is in een café kunnen kolven onze vrijheidsstrijd?

Millennialexpert Talitha Muusse ziet een grappige meme over counter culture en vraagt zich af waar onze generatie zich tegen afzet.
Ken je Ancilla van Leest nog? Voormalig lijsttrekker van de Piratenpartij? Zij zet zich onder meer in voor burgervrijheden op het internet. Laatst postte ze een hele leuke meme over counter culture in 1980 en in 2018. Op de foto uit de jaren tachtig zie je een punker; zo’n man met een hanenkam, een anti-atoombom teken op zijn arm en een middelvinger in de lucht. ‘Fuck het systeem’, zal hij vast gezegd hebben.

Op de foto van nu zie je een jong gezinnetje; een vader met een kindje op zijn schouders en de moeder die er vertederd bij staat. Counter culture anno 2019: minder werken en tijd voor je gezin.

Ik werd erdoor gegrepen, omdat het zo goed weergeeft wat counter culture is: een beweging voor meer vrijheid. Je ontworstelt je aan de verstikking van de status quo. En dat kan heel verschillend zijn per generatie.

In de jaren 80 wilden jongeren zich afzetten tegen het kapitalisme, tegen de wereldwijde bewapening met kernwapens. Nu ben je rebels als je als man minder gaat werken om voor je kinderen te zorgen.

Conclusie: iedere generatie voert blijkbaar haar eigen vrijheidsstrijd. Pas later blijkt wat het effect hiervan is geweest. We weten dus pas over dertig of veertig jaar of we ons nu met relevante dingen bezighouden.

Daarom wil ik in deze column jullie vragen eens na te denken over de vrijheidsstrijd van onze tijd. Waar vecht je voor? Gaat de armruimte in het vliegtuig van een blanke en een zwarte man over vrijheid? Hebben genderneutrale toiletten de vrijheid vergroot in Nederland? Dragen migranten bij aan onze vrijheid? Hoe zit het met de vrijheid van Jullian Assange? Of is in een café moedermelk willen kolven onze ware vrijheidsstrijd? Denk er eens over na.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten