Presentator Francis 50 jaar!
73

Presentator Francis 50 jaar!

Je gelooft het niet als je hem door de studio ziet springen en dansen, maar presentator Francis Broekhuijsen is vandaag 50 jaar geworden. Dit zijn de platen uit zijn jeugd die hem gevormd hebben.

Presentator Francis Broekhuijsen werd vanmohttps://www.youtube.com/watch?v=0EBTn_3DBYorgen door zijn collega’s verrast met een heuse ballenbak in de studio en een huizenhoge opblaasbare Abraham. “Ik voel me helemaal geen 50! Het lijkt alsof ik nu pas begonnen ben”, zegt Francis terwijl hij nog een baantje door de ballen zwemt.

Oké, het begint nu pas… Maar waar begon het écht? Zijn allesverslindende liefde voor muziek? Wat zijn de platen uit zijn jeugd die hem nu nog bijstaan?

Maak je klaar voor een reis door salsa, new wave, hip hop en elektronische muziek.

1. The mighty sparrow – Sa Sa Yea

Mijn moeder springt bij het minste of geringste op om te dansen. Dat heb ik van haar geërfd. Ze is afkomstig van Aruba en dit is de plaat waarop zij mij leerde merengue en salsa te dansen. Dan zette ze me op haar voeten en liep ze met mij door de kamer heen. Zo leerde ik de muziek van haar eiland te waarderen.

In de loop der jaren ontwikkelde ik een aversie tegen deze muziek. Net als iedere nukkige puber wilde ik niet met mijn moeder dansen. Mijn moeder voedde me tevens op met het idee dat ik me op het Nederlands moest richten. Daarom spreek ik ook geen Papiamento, wat ik nu jammer vind.

Sinds ik bij Sublime zit, ontdek ik door het Salsa Alarm in de ochtendshow weer de muziek van mijn roots. Door de suggesties van de luisteraars leer ik alle stromingen in de Zuid-Amerikaanse muziek, en herwaardeer ik met terugwerkende kracht de muziek van mijn moeder.

2. Grandmaster Flash & The Furious Five – The Message

In mijn puberteit kwam de rap, hiphop, electric boogie en break dance op. Het was de straatmuziek van die tijd, een onderstroom waar ik aansluiting bij vond. Voor mij gaat deze plaat daarom ook heel erg over roots en achtergrond, maar dan in een rauwere versie.

In de jaren tachtig vond ik het lastig om donkere rolmodellen in muziek te vinden, alles was wit in de popmuziek. The Message gaf mij kracht. Ik kreeg het gevoel dat er iets groters aan de hand was dan mijn kleine onbegrepen leventje als puber in een dorp.

3. The Cure – A Forest

The Cure deed hetzelfde als Grandmaster Flash & The Furious Five, ze verzetten zich tegen de gevestigde orde maar dan in de vorm van New Wave. Het was allemaal doom & gloom: de wereld ging ten onder en ik worstelde met gevoelens die geen uitweg hadden. Godzijdank snapte The Cure mij. Zij zetten ingehouden drift om in muziek.

Ik ging hier helemaal op los, dat riedeltje, daar móést ik op bewegen. Daar speelden de roots van mijn moeder op. Maar bij new wave en punk was het juist de bedoeling dat je je zo weinig mogelijk bewoog, als een vleermuis in jezelf op de dansvloer. Dus paste ik er toch weer niet helemaal tussen.

4. Afrika Bambaataa & The Soulsonic Force – Planet Rock

Als je deze plaat nu voor het eerst hoort, denk je: niet zoveel aan de hand. Maar toen, in 1981 was dit revolutionair! Afrika Bambaataa maakte een combinatie tussen rap, hip hop en elektronische muziek. Ik was een jaar of elf toen deze plaat uitkwam. Samen met mijn vriendje Rens gingen we dagelijks naar de platenzaak om dit nummer te luisteren. Dat was het enige wat we daar deden. En smeken aan eigenaar van de zaak of we ‘m nog één keertje mochten luisteren.

Anderhalf jaar geleden trad Afrika Bambaataa in Arnhem in Luxor op. Toen ben ik met mijn toenmalige vriendje Rens daar naar toe gegaan. Kevin Donovan, de zanger van de groep, stond te signeren en toen hebben we dit verhaal verteld. “We luisterden altijd naar uw plaat.” Hij moest daar erg om lachen. Uiteraard heb ik ook een gesigneerd t-shirt dat ik nooit draag, want die bewaar ik voor altijd.

5. Massive Attack – Unfinished Sympathy

Massive Attack is een groep artiesten die spoken word gebruikt en kunst en muziek maakt. Ik kan mij daarmee identificeren. Ik doe graag verschillende dingen; acteren, presenteren, dichten, schrijven. Ik durf daar nu pas echt voor te gaan staan.

Dit nummer verwoordt voor mij de stroom van het leven. Alles wat ik mooi vind, komt hier in samen: een mix van triphop, new wave en klassieke muziek. Het is gebaseerd op Unfollendete (red. onvoltooid), een symfonie van Frans Schubert. Het leven, het werk, je ontwikkeling is nooit afgerond. Alles blijft stromen. De video is ook in een lange take opgenomen. Het nummer voelt oneindig als het leven zelf.

Dat realiseer ik me vandaag weer extra sterk op mijn verjaardag. Het voelt alsof ik pas net ben begonnen en Sublime is daar een onderdeel van. Iedere dag draai ik muziek die ik denk te kennen, maar dan word ik toch weer geraakt en ontdek ik iets nieuws. Dat is wat ik de luisteraar probeer mee te geven.

Van maandag t/m donderdag presenteert Francis Broekhuijsen Sublime Sunrise van 7:00 t/m 9:00. Op vrijdag- en zaterdagavond neemt Francis je mee op een literaire en muzikale reis in Sublime Smooth van 22:00 – 00:00.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
12:13
don't let go (love) en vogue
12:09
runnin' amsterdam jazz collective ft. ivar
12:06
can't let go earth wind & fire
11:53
lost frank ocean
11:49
love me or leave me nina simone
11:46
need somebody to love ady suleiman
11:43
wake up romeo caro emerald
11:40
knock on wood eddie floyd
11:35
no more rain (in this cloud) angie stone
11:26
i need it johnny guitar watson