Thea Hilhorst: “Bangladesh laat zien hoe we miljoenen doden kunnen voorkomen”

Hoe gaan we om met toename van natuurrampen? Hoogleraar humanitaire hulp, Thea Hilhorst raadt aan om goed naar Bangladesh te kijken.

De laatste jaren komen er meer natuurrampen voor. Beelden van zo’n ramp grijpen je naar de keel. Kinderen die huilend hun ouders zoeken, honger en dood in duizendtallen. Toch is er ook goed nieuws: het aantal doden als gevolg van natuurrampen neemt af.

Dat komt voor een groot deel door Bangladesh. Ik daar vorige maand en gaf een lezing aan studenten. Het bleek dat ze zelf niet wisten hoe belangrijk hoe land was geweest in de ontwikkeling van rampen reductie. Een verschrikkelijke orkaan in 1971 kostte in Bangladesh een miljoen levens en was een keerpunt om te kijken hoe dat voorkomen kon worden. Met de middelen van toen werden vrijwilligers opgeleid om iedere dag op de radio naar het weerbericht te luisteren. Bij een orkaanwaarschuwing gingen ze op de fiets langs dorpen en riepen door megafoons dat iedereen moest evacueren.

In 1991 was er weer een mega-orkaan en werkte het systeem al een beetje. Toch waren er nog 300.000 doden. Sinds het einde van de jaren ’90 zijn er nog een aantal grote orkanen geweest maar blijft het dodental onder de duizend. Nu worden de waarschuwingen per mobiele telefoon gedaan maar het principe blijft hetzelfde. Dit betekent niet dat we ons geen zorgen meer hoeven te maken. De schade van rampen neemt namelijk wel toe. Er zijn meer mensen van wie het huis en land vernietigd zijn door een storm.

Maar het blijft een enorme prestatie hoe het dichtbevolkte en arme Bangladesh om weet te gaan met rampen en de wereld geïnspireerd heeft om doden bij rampen niet meer te zien als onvermijdelijk maar als een probleem dat voorkomen kan worden.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten