Thea Hilhorst: “Dat meisje is veel te plastic”

Hoogleraar Thea Hilhorst vindt dat we nog een lange weg te gaan hebben op het gebied van plastic hergebruik.

“Dat meisje is veel te plastic”, zeiden mijn kinderen vroeger over een klasgenootje dat niet echt of oprecht overkwam. Plastic stond voor nep en een te glad uiterlijk. Te veel make-up en buitenkant, te weinig mens achter de façade. Te veel schone schijn. Maar plastic is natuurlijk ook gewoon plastic.

We produceren samen enorme bergen plastic afval. Er worden zoveel etenswaren hermetisch en hygiënisch ingetapet, dat bij ons thuis de vuilniszak met plastic en verpakkingen altijd veel sneller vol is dan die met al het andere afval. We brengen die zak dan naar de speciale container op het plein. Daar wekt aparte inzameling de indruk dat de verpakkingen netjes verwerkt en gerecycled worden, zodat onze brood- en kaaszakjes nog vele levens mee kunnen.

Alleen werd lange tijd het meeste afval verscheept, hoe verder weg hoe beter, en werd daar vaker gedumpt dan verwerkt. Uit het oog, uit de gedachten.

Die trend is nu wel gekenterd. Veel landen willen ons afval niet meer hebben en nu wordt al meer dan de helft van ons afval in eigen land verwerkt en nog eens een kwart in Europa. Maar het blijft schone schijn. Het meeste plastic kan namelijk helemaal niet verwerkt worden tot hoogwaardige producten. Het wordt niet gerecylcled, maar gedowncycled. Het enige dat echt helpt is als we oprecht minder plastic worden.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten