Thea Hilhorst: “Het is noodzakelijk om noodhulp in Venezuela neutraal te houden”

Hoogleraar humanitaire hulp, Thea Hilhorst noemt de hulp van de Verenigde Staten en Guiado in Venezuela een schijnvertoning.

Ik geef al jaren les over humanitaire hulp en het belang om bij noodhulp neutraal te blijven en je niet met politiek te bemoeien. Volgende keer kan ik de foto’s van Venezuela van dit weekend gebruiken als ultiem voorbeeld. Het begon met president Maduro die domweg ontkent dat noodhulp nodig is. We zien het vaker: autoritaire presidenten die niet toe willen geven dat er een noodtoestand is voor de bevolking en geen pottenkijkers in het land willen.

Vervolgens ging zijn opponent Guiado, samen met de Verenigde Staten, aan de haal met noodhulp. Het leek meer op een demonstratie dan op een serieuze poging om hulp het land in te krijgen. Met vlagvertoon, foto’s en strijdleuzen zoals “Vandaag bevrijden we het land, kom helpen om goederen het land in te dragen”. Ondertussen proberen echte hulporganisaties hun werk in het land voort te zetten door vooral onder de politieke radar te blijven.

Hulp is altijd omgeven door politiek. Dat is juist de reden waarom goede hulporganisaties er een principe van hebben gemaakt om neutraal te zijn. Het Rode Kruis probeert over de politieke golven heen te surfen en probeert door zijn principes het hoofd boven water te houden. Dat komt soms naïef over, want in de werkelijkheid is alles politiek. Maar toch beter dan de schijnvertoning in Venezuela, die niemand helpt. Blijft de vraag waarom Nederland hieraan meewerkt door onze gemeente Bonaire als uitvalsbasis te laten gebruiken.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

 

Bericht achterlaten