Thea Hilhorst: “Hoezo vluchtelingen? Kijk die smartphone!”

Verdienen vluchtelingen onze hulp wel als ze over een smartphone beschikken? Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw, onderzoekt deze vraag.Je hoort wel eens dat vluchtelingen met een smartphone niet genoeg aan de grond zitten en ons medelijden niet verdienen. Ik was kortgeleden in Calais om de verhalen van jonge vluchtelingen te horen. Het klopt dat ze allemaal een telefoon hebben. Die vinden ze van levensbelang. Hoe weten ze anders waar ze zijn of waar ze heen moeten zonder GPS? Hoe kunnen ze weten hoe het met hun familie gaat of waar hun vrienden zijn zonder Whatsapp?

Smartphones van vluchtelingen in CalaisToen ik naar huis ging, vroegen een paar jongens uit Eritrea of ze een stukje mee mochten rijden. Ze willen niets liever dan met een vrachtwagen mee naar Engeland, ook al zijn ze daar net zo illegaal als in Frankrijk. Nacht na nacht proberen ze het, soms maandenlang. Deze jongens wilden het vanaf een ander parkeerterrein proberen en zouden dus een eindje meerijden. Toen we naar de auto liepen, vroeg ik waar hun tas was. Ze zouden toch wel iets mee willen nemen? Maar nee, “Die hebben we niet, we hebben niks”. Geen plastic tasje, geen extra paar kleren, helemaal niets. Alleen hun telefoon in hun jaszak.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

2 reacties op “Thea Hilhorst: “Hoezo vluchtelingen? Kijk die smartphone!”

 1. Jos van der Veen

  Regelmatig beland ik in een dergelijke discussie, die ik dan vaal afdoe als borrelpraat; wanneer men het leed en lot van vluchtelingen bagatelliseert omdat er een mobiele telefoon in het spel is.

  Ook als vluchtelingen of mensen die onderaan de samenleving bestaan een moderne televisie hebben, wordt er vaak erg makkelijk geoordeeld. “die vluchtelingen krijgen alles voor niets”

  In de meeste gevallen kijk ik de persoon in kwestie recht in de ogen aan met de vraag, of ze willen ruilen met zo’n “fortuinlijke” vluchteling of bijstands-gezin.

  Niemand wil dan ruilen, want we hebben het allemaal (te) goed. Waar het om draait is dat men bang is dat anderen het minder slecht hebben, ten koste van hun eigen welvaart.

  Op zo’n moment denk ik dan aan de wijze woorden van Harrie Jekkers: “Sterf maar uit”

Bericht achterlaten