Thea Hilhorst: “Ik ben weggepest bij mijn werk”

Thea Hilhorst, columnist Sublime

Je denkt dat het jou niet kan gebeuren en ineens ben je de pispaal van de werkvloer. Het gebeurde hoogleraar humanitaire hulp Thea Hilhorst.

Er is op het moment veel aandacht voor pesten op het werk en dat roept bij mij nare herinneringen op.

Ik ben bij mijn vorige werk weggepest. Er kwam een reorganisatie die veel onrust bracht en heel slecht werd gemanaged. Opeens draaide de sfeer en werd ik de zondebok die overal de schuld van kreeg. Dan ben je ineens vogelvrij. Een collega die mij wekenlang uitschold voor kutwijf mocht zijn gang gaan. Zelfs toen hij mij met een broodmes bedreigde, een zogenaamd grapje, moest ik er niet over zeuren.

Zoals later bleek heeft een groepje collega’s zeven maanden lang achter mijn rug gestookt om mij weg te krijgen, zonder dat ooit iemand een gesprek met mij is begonnen of mijn klachten serieus nam. Collega’s die het zagen gebeuren, durfden niet op te treden of kregen zelf te maken met bedreigingen. Aan het einde van het jaar zat ik bij een psycholoog en bleek ik post-traumatisch stress syndroom te hebben.

Het is allemaal goed afgelopen. Ik ben weer gezond en heb een veel betere werkplek. Ook al roept het nare herinneringen op, vind ik het heel goed dat er eindelijk meer aandacht is voor pesten op het werk. Het is namelijk te voorkomen. Sla meteen alarm als je merkt op je werk dat mensen over in plaats van met een collega praten en als het gaat over wat er aan die persoon als mens mankeert, in plaats van wat hij of zij doet. Dan kan het proces gestopt worden voor het uit de hand loopt en er niets meer aan te doen is.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten