Thea Hilhorst: “Liefde in tijden van Brexit”

Hoogleraar humanitaire hulp Thea Hilhorst vertelt over de toekomstige Romeo en Julia situatie van haar dochter.

Terwijl de grote verhalen, politieke kluchten en verwikkelingen over Brexit een hoogtepunt naderen, hebben wij thuis al een voorproefje van het persoonlijke Brexit leed dat er aan lijkt te komen. Mijn dochter is vorig jaar verliefd geworden op een leuke Engelse jongen. Hij studeert nu nog in Engeland en ze proberen elkaar zo vaak mogelijk te zien, maar zo’n lange afstand relatie valt niet mee. Hij wil komend jaar een master opleiding in Nederland gaan doen, zodat ze dichter bij elkaar kunnen wonen.

Maar kan dat nog wel? Binnen de Europese Unie betaalt iedereen evenveel collegegeld. Als je van buiten de Unie komt wordt studeren in Nederland ineens onbetaalbaar. Misschien komt er nog een regeling en misschien wordt er voor Engelse studenten nog even een uitzondering gemaakt, we weten het niet. Voorlopig heerst onzekerheid en hangt de prille liefde aan het draadje van politieke schermutselingen over de Brexit.

Als de Brexit iets laat zien is het hoe innig verweven Engeland en Europa de laatste vijftig jaar zijn geworden. Los van de economische en politieke draadjes zijn de persoonlijke levens van duizenden mensen verweven met de EU. Het vraagt om een super zorgvuldige Brexit met oog voor de complexiteit en de vele consequenties van een scheiding. De kans daarop lijkt niet zo groot in het politieke spektakel. Het zijn onzekere tijden voor de liefde.  

De Sublime Columns: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

 

Bericht achterlaten