Thea Hilhorst: “Ook mannen worden verkracht”

Tot in de Verenigde Naties bestaat er een taboe op seksueel misbruik van mannen in oorlogsgebieden, signaleert hoogleraar humanitaire hulp Thea Hilhorst.

Er is al jarenlang veel aandacht voor vrouwen in Congo die verkracht worden als onderdeel van de oorlog. Maar hoe zit het eigenlijk met mannen? Al in 2005 vertelden Congolezen mij dat in dat land ook mannen slachtoffer zijn van seksueel geweld, meestal door toedoen van andere mannen.

Het blijkt in alle oorlogsgebieden voor te komen. In de gevangenis, bij verhoren, als een dorp wordt overvallen. Om een man te vernederen worden zijn geslachtsdelen gemarteld of wordt hij verkracht. En de vernedering werkt. Mannelijke slachtoffers schamen zich verschrikkelijk en durven er niet over te praten. Hun verhalen zijn intriest. Een man die in de jaren ’90 in de Balkanoorlogen verkracht was, vertelde dat hij er 20 jaar over had gedaan voordat hij het durfde te vertellen. Al die tijd had hij zich doodeenzaam gevoeld, “alsof hij op een rubberband in zijn eentje op de oceaan dreef”.

Terwijl onderzoek en activisten hier al jaren aandacht voor vragen, komt de boodschap maar heel mondjesmaat door in het beleid en maken ze er internationaal nauwelijks werk van. Blijkbaar is dit onderwerp ook op kantoren van overheden en Verenigde Naties een taboe. Het Internationale Rode Kruis verbreekt nu de stilte. Helen Durham, een hoge advocaat in dienst van het Rode Kruis hield vorige maand in het Vredespaleis een lezing en besteedde uitgebreid aandacht aan het lot van mannen als slachtoffer van seksueel geweld. Hopelijk gaan we nu erkennen dat mannen veel vaker slachtoffer zijn dan we willen denken. Wie weet gaan we er iets aan doen.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten