Thea Hilhorst: Waarom het oké is om buikspek te eten op een vegadag

Thea Hilhorst, columnist Sublime

Ook Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp probeert minder vlees te eten en daar schrijft ze haar eigen regels voor.

Jarenlang voerden mijn man en ik met de regelmaat van de klok hetzelfde gesprek. Roerend met elkaar eens dat we te veel vlees aten. “Ja, daar moeten we echt iets aan doen, ja laten we dat doen”. Zonder dat er merkbaar iets veranderde.

Zes jaar geleden hadden we er genoeg van en zijn we flexitariër geworden. Omdat we uit onszelf blijkbaar veel te vaak op vlees uitkwamen hebben we afgesproken om een tijdje bij te houden dat we maximaal twee keer per week vlees eten, twee keer vis en drie keer vegetarisch. Het werd een soort spelletje. Aan het begin van de week maakte het niet uit maar rond de donderdag begonnen we te tellen wat er nog kon. En iedere zondag begonnen we weer met een schone lei.

Grappig genoeg is het spelletje gebleven en een gewoonte geworden. We tellen nog steeds. En we zijn nog steeds niet al te streng. Als we op vakantie zijn neemt mijn man vrij, maar houd ik het stiekem toch nog bij. Als het thuis anders loopt beginnen we op zondag gewoon weer opnieuw. Flexitariër is voor mij niet alleen om vlees, vis en vega bewuster in balans te houden, maar ook om er in flexibel in te blijven. Dus als ik op een vegadag een stukje langzaam gegaard buikspek op de barbecue zie liggen ga ik zonder problemen om en maak ik er een vleesdag van. Zo blijft het toch een spelletje.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten