Thea Hilhorst: “Wat gaat Bolsonaro met de longen van de aarde doen?”

De beslissingen van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro lijken een ver-van-je-bed-show. Maar hoogleraar Thea Hilhorst maakt duidelijk dat zijn beleid ook jouw toekomst beïnvloedt.

Nog maar net benoemd heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro meteen werk gemaakt van zijn aversie tegen inheemse volken uit de Amazone. De indianen van Brazilië beheren nog zo veel mogelijk hun eigen land en proberen hun ecosysteem te beschermen tegen oprukkende landbouw en mijnbouw. Bolsonaro wil dat zij hun leefstijl opgeven en zich vestigen in normale dorpen of steden.

Zijn verhaal is dat inheemse volken door ontwikkelingsorganisaties dom en arm gehouden worden. Hij wil hen opnemen in de vaart der volken en mee laten genieten van de welvaart van de rest van Brazilië. Hij heeft wel een dubbele boodschap, want in dezelfde berichten zegt hij dat de indianen in waardevolle gebieden leven die beschikbaar moeten komen aan het land.

Ik denk dat Bolsonaro vooral dollartekens in zijn ogen heeft. Het is veelzeggend dat hij de verantwoordelijkheid voor inheemse volken weghaalt bij een speciaal overheidsbureau en onder gaat brengen in het ministerie van landbouw. Hij zet ontwikkelingsorganisaties in als zondebok, maar negeert dat inheemse volken het recht hebben om zelf te bepalen op welke manier ze al dan niet willen integreren in de landen waar hun leefgebieden zijn.

Niet alleen de rechten van inheemse volken staan op het spel. De Amazone wordt niet voor niets de longen van de wereld genoemd. Inheemse volken beschermen hun leefgebieden tegen vernietiging. Ik hoop dat de indianen van Brazilië weerstand kunnen blijven bieden. Niet alleen voor henzelf maar ook voor ons klimaat en de leefbaarheid van de aarde.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten