Thea Hilhorst: “We moeten Curaçao helpen met vluchtelingenopvang”

Er voltrekt zich momenteel een vluchtelingendrama op Curaçao en volgens hoogleraar humanitaire hulp Thea Hilhorst gaat dit Nederland ook aan.

Op het mooie eiland van Curaçao, achter het strand van Jan Tiel, ontwikkelt zich een vluchtelingendrama. Buurland Venezuela stort politiek, sociaal en economisch in elkaar en steeds meer radeloze Venezolanen proberen het land te verlaten, ook naar Curaçao. Daar worden ze niet goed opgevangen en Venezolanen worden niet als vluchteling behandeld maar eerder als crimineel. We hebben daar vorige maand onderzoek gedaan en ik kan nu wel begrijpen waarom Curaçao het moeilijk heeft met vluchtelingen.

Het gaat namelijk niet goed op Curaçao. De economie is op veel manieren verbonden aan buurland Venezuela en nu dat land instort is het op Curaçao ook steeds moeilijker. De belangrijke olieraffinaderij staat vrijwel stil, hotels sluiten hun deuren, luchtvaartmaatschappij Insel Air is in februari failliet verklaard. Een kwart van de bevolking is werkloos.

Terwijl de autoriteiten op het eiland langzaam toch beginnen met het inrichten van een asielprocedure, is ook duidelijk dat Curaçao niet veel kan doen: het land is te klein en te arm om grootschalig vluchtelingen op te vangen. De vraag is of Nederland niet meer moet bijspringen? Curaçao maakt deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden en de partners hebben beloofd elkaar te helpen bij problemen. Nederland staat altijd op het standpunt dat je vluchtelingen het beste in de regio kan opvangen. Nu zijn wij de regio en zou Nederland ook thuis moeten geven.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten