Thea Hilhorst: “‘When they see us’ is een overwinning met een bijsmaak”

We leven in een tijd waarin een Netflix-serie iemand kan maken of breken. Hoogleraar Humanitaire Hulp Thea Hilhorst over ‘When They See Us’.

De Netflixserie ‘When they see us’ over vijf zwarte jongens die in de jaren tachtig van de vorige eeuw ten onrechte zijn veroordeeld voor verkrachting, is ineens een spannende real-life serie geworden. De onschuld van de jongens was al bekrachtigd door de rechter, maar nu zijn de schuldigen van de gerechtelijke dwaling alsnog persoonlijk ter verantwoording geroepen. De laan uitgestuurd en van hun posities ontheven. Een flinke slag in de strijd tegen institutioneel racisme in Amerika.

Ik vind het wel een overwinning met een bijsmaak. Als ik door het nieuws zeef, lijkt me de uitslag in dit geval heel terecht, vooral omdat de schuldigen al die jaren geen enkel excuus hebben gemaakt. Maar ik vind het ook eng dat een Netflixserie iemand kan maken of breken zonder dat de rechter ertussen komt.

Vorige week op een conferentie hoorde ik het verhaal van Keniaanse politieagenten die kleine criminelen het liefst zonder vorm van proces doodschieten. Die verhalen kennen we al langer, maar nieuw is dat ze deze aanslagen zorgvuldig voorbereiden door de beoogde slachtoffers van tevoren op Facebook allerlei misdaden toe te schrijven en als uiterst gevaarlijk wegzetten. Als zo’n jongen dan wordt doodgeschoten, is de bevolking opgelucht en juichten ze de politie als helden toe. Supercops worden ze genoemd.

Moraal van het verhaal. Processen voeren via de media kan goed gaan maar kan ook erg gemakkelijk misbruikt worden.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten