Throwback Thursday: Paul Simon – ‘Graceland’

“I’m going to Graceland 
Memphis Tennessee”

In de zomer van 1986 bracht de Amerikaanse singer-songwriter Paul Simon het album ‘Graceland’ uit. Het album was samensmelting van Afrikaanse muziek en pop.

Hoewel ‘Graceland’ zeer vernieuwend en succesvol werd, was het ook een zeer omstreden album en bracht het veel controverse teweeg. ‘Graceland’ werd een nummer 1 hit in de UK Albums Chart en belandde op de derde positie in de Amerikaanse Billboard 200. Ook won het album in hetzelfde jaar de Grammy Award voor Album of the Year en ontving Simon in 1988 voor het titelnummer de Grammy Award voor Record of the Year. 

Nadat Simon een paar jaar voor het uitbrengen van ‘Graceland’ een cassettebandje in handen gedrukt kreeg, raakte hij geïnspireerd door de Afrikaanse straatmuziek. 

Een jaar later bezocht de nieuwsgierige zanger de originele muzikanten in Johannesburg. Het album dat uitkwam in samenwerking met verschillende Zuid-Afrikaanse artiesten werd een mix van pop, rock, Westerse Shangaanzang en Zuid-Afrikaanse Isicathamiya en Mbganga. In de twintigste eeuw werd voor de totstandkoming van veel Westerse muziek gebruik gemaakt van Afrikaanse muziek. Simon was met ‘Graceland’ echter de eerste die de Afrikaanse invloeden openlijk presenteerde.  

De samenwerking van Simon en de Afrikaanse artiesten werd niet door iedereen in dank afgenomen. In die tijd heerste in Zuid-Afrika het apartheidsregime en had de VN een culturele boycot over het land afgeroepen. Simon ontving zware kritiek om het feit dat hij de boycot genegeerd had en werd zelfs beschuldigd van uitbuiting. In Zuid-Afrika trad Simon dan ook niet op omdat sommige bandleden er niet welkom waren. Nadat Nelson Mandela in 1990 werd vrijgelaten, trad Simon alsnog op. Hij was de eerste grote internationale artiest die optrad in het vrije Zuid-Afrika. In de documentaire ‘Under African Skies’ blikt Simon terug op de totstandkoming van ‘Graceland’, en de onvoorziene politieke gevolgen die het veroorzaakte.

Één reactie op “Throwback Thursday: Paul Simon – ‘Graceland’

Bericht achterlaten