Tim Murck: “Die ander is uiteindelijk hetzelfde”

Tim Murck, columnist bij Sublime

Acteur Tim Murck wilde altijd iedereen kunnen zijn en kwam daardoor achter een bevrijdende waarheid.

Als kind wilde ik altijd overal bijhoren. Ik wilde alles worden en alles kunnen zijn. Misschien werd ik daarom wel acteur. Om te leren om iedereen te kunnen zijn. 

Als je iedereen wilt kunnen zijn, dan moet je eerst leren wie jij zelf bent. Wat maakt mij, mij? Wat doe ik? Wat denk ik? Hoe voel ik? En in welke opzichten doe, denk en voel ik anders dan anderen? Je komt er alleen maar achter door je te verplaatsen in een ander. Door echt te begrijpen waarom iemand anders doet, denkt en voelt. 

Het is een gekke gewaarwording. Als acteur. Als je ineens doorhebt hoe het is om die ander te zijn. Je komt er namelijk achter dat die ander uiteindelijk hetzelfde is. De woorden die je gebruikt zijn anders, klinken anders, je denkt vanuit een andere cultuur of achtergrond, je hebt een andere waarheid, maar in de basis, ben jij het. Jij speelt die rol. Jij bent die ander. 

Als je iedereen wilt kunnen zijn, moet je niemand kunnen zijn. Neutraal kunnen zijn. Accepteren dat de rest vorm is. Waarheid, cultuur, achtergrond, overtuiging, gedrag, identiteit. Het is vorm. Het is inwisselbaar. Dat is mijn sublieme gevoel van vrijheid. Jij en ik, wij denken, voelen en doen. En de rest is vorm. Kun je gewoon loslaten. 

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten