Tim Murck: “Er is meer bos dan je denkt”

Tim Murck, columnist bij Sublime

Is het de lente die acteur Tim Murck te pakken heeft gekregen, of het gaat het echt beter met onze bossen?

Dit weekend liep ik met mijn vrouw en kinderen door het bos. De lucht was koud. De zon was warm. Het bos lag vol met grote bomen die de herfst en winter niet hebben doorstaan. Overal zagen we kleine lichtgroene babyboompjes ontkiemen. Elke keer verbaas ik me over de energie die bij mijn kinderen vrijkomt als ze in het bos zijn. Mijn zoontje sleept met takken en mijn dochter rent als een opgevoerde eekhoorn heen en weer. Ik hou van het bos.

Ik ben opgegroeid met het beeld dat er iedere dag een paar voetbalvelden aan bomen weggesnoeid worden. En dat is ook zo. Voornamelijk in Zuid-Amerika verdwijnen nog steeds dagelijks grote stukken oerwoud. Maar sinds mijn geboorte in 1982 is er over de hele wereld ruim 2 miljoen vierkante kilometer aan bomen bijgekomen. In Rusland, China, Europa. Het grootste deel is aangeplant, het andere deel is een positief gevolg van de opwarming van de aarde.

Nu is een vierkante kilometer oerwoud natuurlijk niet te vergelijken met een vierkante kilometer aangeplant bos. En we mogen er ook niet vanuit gaan dat de opwarming van de aarde ervoor zorgt dat er zoveel bos aangroeit dat de CO2 waardes de komende decennia kelderen. Maar toch had ik dit weekend alleen maar zin om er positief over te denken. Noem het naïef. Noem het lente.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten