Tim Murck: “Goede voornemens hebben geen nieuw schriftje nodig”

Innovator en dromer Tim Murck introduceert een prachtig nieuw woord voor 2019: glanzjegla. Bekijk hieronder zijn video.

“Zo net na de jaarwisseling moet ik altijd denken aan de momenten tijdens mijn basisschooltijd dat ik mocht gaan schrijven in een nieuw schriftje. Ken je dat gevoel? De lege bladzijden, de onbeschadigde kaft. De spekglad afgesneden zijkanten. Een van mijn beste vriendjes bedacht er een woord voor: glanzjegla… een spiksplinternieuw schriftje, of een onaangeroerde pot pindakaas noemde hij glanzjegla… ik heb nooit een betere beschrijving gehoord.

Als ik zo’n nieuw schriftje voor me had, bladerde ik eerst verlekkerd door de lege pagina’s, terwijl ik me voornam wat ik deze keer met dit schriftje allemaal anders zou doen. Netjes schrijven, tussen de regels, mooie tekeningetjes, af en toe een sticker of een knipseltje, maar niet teveel, het moest netjes blijven. De standaard die ik mezelf dan oplegde was hoog. Maar ja, daar vroeg dat glanzjegla-schriftje om.

Nou, ik weet niet hoe het bij u ging… maar bij mij sneuvelden de voornemens ergens in de eerste drie regels. Onder de eerste fout zette ik nog een mooie rechte streep, zodat ik een soort van opnieuw kon beginnen. Bij de tweede inktvlek, taalfout of teleurstellende zin probeerde ik nog wel eens wat met tipex, maar bij de derde ging de lat omlaag en de voornemens en de glanzjegla in de spreekwoordelijke prullenbak.

Er waren natuurlijk nog een paar trucjes voor de neurotisch perfectionisten onder ons. De eerste pagina kon uitgescheurd worden. (Als je van nijd niet te hard had gekrast zag het vel erachter er weer prima uit.) Je moest dan natuurlijk wel de achterste bladzijde ook uit het schriftje scheuren. De inventieven onder ons draaiden het schriftje om en begonnen stoïcijns opnieuw aan de achterkant. En de troostelozen onder ons begonnen in het midden, waar de nietjes je herinnerden aan de onzinnigheid van je poging.

Waarom ik deze herinnering met u deel? Ik besef mij steeds meer dat goede voornemens geen nieuw schriftje nodig hebben. Wanneer we vooruit willen op persoonlijk of gezamenlijk vlak als maatschappij moeten we leren accepteren dat we doorschrijven in schriftjes vol fouten, vol inktvlekken, strepen, scheuren en hopeloze pogingen… goede voornemens gaan over kleine verbeteringen en leren van eerder gemaakte keuzes. Voor mij dus geen nieuw begin dit jaar. Maar een oprechte poging om met al mijn tekortkomingen her en der voor wat positieve vooruitgang te zorgen. Proberen, evalueren, leren, verbeteren… en weer proberen… Fijn 2019!”

Columns: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Één reactie op “Tim Murck: “Goede voornemens hebben geen nieuw schriftje nodig”

  1. Joop Kramer

    Goed voornemen van Tim (kleinigheid weliswaar): zeg i.p.v. ik besef mij, ik besef of ik realiseer mij. Joop

Bericht achterlaten