Tim Murck: “Kunst is geen spiegel. Het is een hamer!”

Tim Murck, columnist bij Sublime

Acteur en innovator Tim Murck vertelt over het enorme potentieel van kunst.

“Art is not a mirror held up to reality, but a hammer with which to shape it.” Sinds mijn afstuderen aan de Toneelschool in 2006 staat die zin onderaan mijn mail. Het is een citaat van de Duitse toneelmaker Bertold Brecht die werkte en leefde in het begin van de 20ste eeuw.

Brecht wilde mensen aan het denken zetten en ze verleiden hun wereld te veranderen. En in zijn tijd vond hij het toneel daarvoor het beste middel. Het idee dat je kunst kunt gebruiken om een positieve beweging in de maatschappij te creëren heeft mij altijd geboeid.

Verhalen zijn machtig. Op een eigen manier. Denk aan het verschil tussen een blockbuster, waar je met open mond naar kijkt, maar waarvan je alleen de actiescéne’s en de popcorn herinnert en aan een filmhuisfilm of documentaire die je met een andere blik naar de wereld laat kijken.

Brecht wilde dat je bleef nadenken. Hij hield zijn publiek constant scherp met vreemde vormkeuzes, dissonante muziek. Hij betrok zijn publiek bij de voorstelling. Wanneer je in onze tijd mensen scherp wilt houden en in beweging wilt krijgen, zijn er nieuwe, digitale, vertelvormen beschikbaar. En daarmee experimenteren is mijn passie.

Niet kunst maken om kunst te kunnen maken, maar verandering teweeg willen brengen en daarvoor de beste middelen inzetten die je tot je beschikking hebt. Kunst is geen spiegel. Het is een hamer.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten