Tim Murck: ‘Vandaag een klein rijmpje ter ere van de bit’

Tim Murck heeft een documentaire over de quantumcomputer gekeken. Dat heeft hem geïnspireerd om een rijmpje te maken om de ingewikkelde bit uit te leggen. Kan jij het nog volgen? 

Vandaag een klein rijmpje ter ere van de bit. De byte. En de invloed van de groeiende rekenkracht op de huidige tijd. Zo rond mijn geboorte in 1982, werd de Personal Computer op de markt gebracht. Informatie opslaan op de computer zelf, dat kon je vergeten. Data werd op floppy’s met een geheugen van 160 kilobyte geschreven. Een byte, een reeks van 8 bits. 8 nulletjes of eentjes.

De rekenkracht van chips nam toe met de jaren en je kon steeds grotere bestanden op je computer bewaren. Ik kan me nog herinneren dat ik megabyte heel cool vond klinken. Megabyte. Het doet me nu denken aan MC Hammer, Housebroek en Bacardi Cola drinken.

Gigabytes betekende online zoeken, reizen boeken, films streamen, Powerpoint en Keynote presentaties beamen.

Bij de eerste terabyte raakte ik de tel een bitje kwijt, maar we zijn pas net begonnen. De Quantumcomputer is namelijk verzonnen die in plaats van met bits met qubits rekent. Waarbij de bit geen 1 of nul meer betekent, maar beiden tegelijkertijd is. Hierdoor geen rekensommetjes meer achter elkaar, maar alles tegelijk. Petabyte, exabyte, zetta- en yottabyte. Nooit meer zelf denken, zeeën van tijd.

Columns: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

 

Bericht achterlaten