Tim Murck: “Waarom moeten we iets zeker weten?”

Tim Murck, columnist bij Sublime

Acteur Tim Murck neemt je mee in zijn originele gedachtenwereld. Vandaag stelt hij je een vraag die je misschien aan het twijfelen brengt over, tsja, eigenlijk alles.

Wat is de waarde van iets zeker weten? Creëert het rust? Een gevoel van zekerheid? Richting? Verbondenheid met anderen, die dezelfde dingen zeker weten? Stimuleert het daadkracht. Zo van, dit is zo, dus… actie!

Ik probeer bewust geen concrete voorbeelden te geven, want zodra ik een concreet voorbeeld benoem, gaat het daar over. Het gaat mij om het principe.

Wat is nou echt de waarde van zeker weten?

Als je iets zeker denkt te weten, hou je dan nog wel voldoende rekening met andere scenario’s? En als je daar geen rekening mee houdt, is dat dan wel veilig? En sluit je niet altijd anderen uit als je iets zeker weet? En hoe blijf je nieuwsgierig? In beweging? Ontvankelijk?

Hoe zou de wereld eruitzien als we alle woorden als weten, geloven, concluderen, vaststellen, bepalen en oordelen vervangen voor woorden als het zou kunnen, ik denk dat en misschien.

Zou je daar over na kunnen denken? Als je een debat hoort, een presentatie ziet, of wanneer je zelf iets wel of niet denkt te kunnen of te weten?

Kun jij mij aan de hand van een concreet voorbeeld uitleggen wat de waarde van zeker weten is?

Ik weet het namelijk niet. Echt niet… denk ik.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten