Tiny Houses in de boerennatuur, en meer nieuws
1

Tiny Houses in de boerennatuur, en meer nieuws

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van woensdag 16 juni 2021. 

Amerikaanse Senaat wil nationale vrije dag ter herdenking slavernij

De senaat van de VS wil van Juneteenth, op 19 juni, een nationale vrije dag maken. Dat is de dag waarop Amerikanen de afschaffing van de slavernij herdenken.

De senaat nam het wetsvoorstel unaniem aan, meldt NPR, en nu moet het nog naar het Huis van Afgevaardigden.

Volgens senator Chuck Schumer van New York helpt het geven van een nationale vrije dag om de fouten van het verleden te erkennen. In veel staten is Juneteenth al een vrije dag, maar op federaal niveau dus nog niet.

Tiny Houses in de boerennatuur

Veel Nederlanders willen in de natuur wonen, en ook de interesse in zogeheten Tiny Houses neemt toe. De vraag is alleen: waar komen ze te staan. Stichting Peel Natuurdorpen heeft daar iets op bedacht, lezen we bij MaatschapWij. De stichting helpt boeren om natuur aan te leggen op hun land, bijvoorbeeld in de vorm van voedselbossen. Tussen de bomen is dan ruimte voor twee Tiny Houses per hectare.

Doordat er van de gemeente mensen op de grond mogen wonen, ontstaat er een nieuw verdienmodel voor boeren. En dat geeft hen weer financiële ruimte om natuurvriendelijker te werken.

Het project zit nog in de testfase: er worden pilots gedaan bij 25 boeren.

Beeld: Arwin Basdew, Unsplash. 

Belgische fotograaf maakt fotoboek van gezinnen met twee vaders

Later deze maand komt het fotoboek ‘Dads’ uit, een boek met foto’s van Amerikaanse gezinnen met twee vaders.

Het is een project van de Belgische fotograaf Bas Heynen, die met zijn partner en kinderen in Brooklyn woont. Tegen CNN zegt Heynen dat hij zich als homovader een beetje eenzaam voelde, omdat alle ouders in zijn omgeving hetero zijn. Heynen wilde aan zijn kinderen laten zien dat er ook veel andere gezinnen zijn met twee vaders.

Die families besloot hij op te zoeken en ze op de foto te zetten. ‘Dads’ komt op 29 juni uit.

Tweede Kamer wil verbod op doden pasgeboren haantjes

Elk jaar worden er in Nederland zo’n 40 miljoen haantjes ‘vernietigd’, omdat ze geen eieren leggen en daarom weinig opleveren. Onnodig, stelden de SP en de Partij voor de Dieren in een motie die ze gisteren indienden in de Tweede Kamer, want er zijn technieken om al in het ei te bepalen wat het geslacht van het kuiken wordt.

De motie kreeg een meerderheid in de Tweede Kamer, meldt RTL Nieuws. Er wordt nu onderzocht per wanneer zo’n verbod kan ingaan. In Frankrijk en Duitsland gebeurt dat per volgend jaar.

Nieuwe NS-stem ‘verzacht negatieve emoties’

Sta je op het perron en hoor je dat je trein is vertraagd, dan heb je straks een zorg minder. Want de stem die dit vervelende nieuws voortaan brengt verzacht negatieve emoties. Dat is bewezen met behulp van hersenscans, meldt de NS op haar website.

Het helende geluid komt van stemactrice Karin van As, zij gaat de huidige NS-stem vervangen. Vanaf vandaag is ze al te horen op een aantal kleine stations en vanaf eind dit jaar door het hele land.

Natuurwater als therapie

In de natuur zijn kan je goed doen, dat was al langer bekend. Uit een Brits onderzoek blijkt dat 65 procent van de mensen vindt dat de nabijheid van water hun mentale welzijn verbetert. Deze zomer start daarom in Londen een nieuw gezondheidsprogramma, schrijft BrightVibes.  “Blue Prescribing”, heet het, oftewel: natuurwater op recept.

Het programma is bedoeld voor mensen met psychische klachten die niet makkelijk de natuur in kunnen. Het vindt plaats in het London Wetland Centre, een natuurgebied met veel water aan de rand van de stad. Deelnemers doen daar 6 weken lang activiteiten in de natuur. Dat moet helpen om stress, vermoeidheid, en angst te verminderen.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
16:50 Curtis Mayfield
superfly curtis mayfield
16:45 Avery*Sunshine
all in my head avery*sunshine
16:41 Chic
everybody dance chic
16:38 Raul Midon + Metropole Orkest
ride on a rainbow raul midon + metropole orkest
16:37 Ben L'oncle Soul
seven nation army ben l'oncle soul
16:25 Lionel Richie
all night long lionel richie
16:21 Michael Kiwanuka
beautiful life michael kiwanuka
16:17 Kelis
trick me kelis
16:12 Matt Bianco
too late for love matt bianco
16:10 Johnny Guitar Watson
real mother for ya (album version) johnny guitar watson