Trek een banaan dit jasje aan

Een avocado die twee keer langer goed blijft en een banaan die z’n bruine spikkels een weekje uitstelt. Je kunt het je voorstellen: dat zou een hoop voedselverspilling voorkomen. En dat is ook precies het idee achter Apeel.

Dat bedrijf maakt een natuurlijke coating van vetzuren uit groente- en fruitschillen. Als zo’n beschermend laagje wordt aangebracht op bijvoorbeeld een avocado of banaan, blijft die veel langer goed. Dat komt doordat het vocht langer blijft opgeslagen in de groente of vrucht en zuurstof juist geen kans krijgt om die aan te tasten. 

Als het goed is proef je er niets van: het eetbare ‘jasje’ is geur- en smaakloos. 

Eten dat langer goed blijft wordt minder snel weggegooid, is de gedachte. Op dit moment belandt ongeveer een kwart van al het geproduceerde voedsel ter wereld in de prullenbak. 

In de Verenigde Staten wordt Apeel al op grote schaal ingezet bij de productie van avocado’s. Volgens World Economic Forum gaat de innovatie dit jaar nog de Europese markt veroveren.

Bericht achterlaten