Trend: biertje in ruil voor een vuilniszak zwerfafval

Bezoekers van festival Wildeburg houden het terrein schoon in ruil voor bier

Restaurant DOT naast het stadsstrand in Groningen was klaar met alle blikjes, flesjes en sigarettenpeuken die voor de deur bleven liggen. Nu kun je een vuilniszak bij DOT ophalen. Als je die vol met zwerfvuil inlevert, krijg je als beloning een biertje!

Dat meldt het Dagblad van Noorden. Bezoekers van het populaire stadsstrand laten zo veel troep achter dat gemeentewerkers het nauwelijks opgeruimd krijgen. Toen besloot het management van DOT zelf in actie te komen. Ze hopen dat hun ludieke actie bijdraagt aan een schone omgeving waar bewoners zich prettig voelen.

Het Groningse restaurant staat niet alleen in hun actie. Zo heeft proeflokaal ’t Blauwe Theehuis in Amsterdam het ‘IJtje voor Karweitje’ in het leven geroepen. Voor een volle zak afval uit het Vondelpark krijg je een consumptiemunt.

En het geheim achter het brandschone festivalterrein van Wildeburg en Melt? Ook bier (of fris of wijn) en haring! Festivalgangers van Wildeburg krijgen een Hollandse nieuwe als ze tien tentharingen inleveren. Ook betaal je een borg van 5 euro voor het eventuele afval dat je achterlaat. Bij aankomst krijg je bij je bandje een vuilniszak. Als je die na afloop van het festival gevuld inlevert, krijg je je borg terug. Deze aanpak werkt volgens de organisatie van Wildeborg “als een tiet”. “Iedereen reageert er positief op en we zien en horen dat het ook daadwerkelijk verschil maakt.”

2 reacties op “Trend: biertje in ruil voor een vuilniszak zwerfafval

  1. Carlijn

    Hi Sebastiaan, dank voor je oplettendheid… 😉 Je zult het niet geloven, maar we waren zo bezig met het zoeken van een gezellige festivalfoto met biertje, dat dat groene ding tussen haar benen ons helemaal niet opgevallen was. We zien het nu pas😳 Het heeft dus niet echt een functie voor het verhaal😅 Groet van de (bijziende) redactie van Nieuws van de Vooruitgang

Bericht achterlaten