Tachtig jaar Marvin Gaye

Vandaag is het de 80ste geboortedag van Marvin Gaye. Ook verscheen afgelopen weekend een nieuw ‘verloren album’: ‘You’re the Man’. Vandaag vieren we Marvin Gaye op Sublime.

‘Trouble Man’

Het grootste talent van Marvin Gaye was zijn neus voor problemen. Vooral wanneer er geen wolkje aan de lucht was, zorgde hij er wel op de een of andere manier voor dat het leven een onontwarbare kluwen gedoe en gehannes werd. Zijn biografie heet niet voor niets ‘Trouble Man’.

Marvin Gaye was de kroonprins van Motown, hij is een van de bepalende stemmen in de Soul en samen met Tammi Terrell was hij het droompaar van het platenlabel. Met hun duetten waren zij in de jaren zestig mede verantwoordelijk voor de ‘Sound Of Young America’. Songs als ‘You’re All I Need To Get By’ en ‘Ain’t No Mountain High Enough’ behoren tot de hoogtepunten uit het Motown-repertoire en de Soul in de jaren zestig.

In staking voor de muziek

Daar kwam verandering in toen Terrell tijdens een optreden in 1967 ineenzakte in de armen van Gaye. De daaropvolgende diagnose verraadde een hersentumor. Tammi Terrell overleed uiteindelijk in 1970, een ontroostbare Marvin Gaye achterlatend. Hij was op dat moment verwikkeld in een grote ruzie met Berry Gordy, de grote baas van Motown en zijn zwager, want Motown wilde niet zijn beoogde nieuwe single ‘What’s Goin’ On’ uitbrengen. Gordy zag niets in een vage protestsong tegen de Vietnamoorlog, dat bracht geen geld in het laatje. Hij was bang dat Gaye zo zijn publiek van zich zou vervreemden. Of in de woorden Gordy zelf: “The worst thing I’ve ever heard in my life.” In reactie daarop ging Marvin Gaye in staking. Hij zou geen noot muziek maken voor Motown totdat de single uitgebracht werd.

Van geldproblemen naar American football

Ondertussen ging zijn huwelijk met Anna Gordy, de zus van Berry, van de ene ruzie naar de andere inzinking. Het waren stressvolle tijden. Om de boel allemaal nog wat meer op scherp te zetten, zat de Amerikaanse belastingdienst hem op de hielen, wat ook nog leidde tot nijpende geldproblemen. Na een periode van depressie na de begrafenis van Terrell, deed Gaye wat hem het meest logisch leek voor een man in zijn situatie: hij besloot professioneel American Football-speler te worden. Hij heeft uiteindelijk nooit gespeeld voor de Detroit Lions, maar zijn fysiek veranderde dramatisch door het trainen. Niet langer die smalle ideale schoonzoon maar een breedgeschouderde gespierde hulk. Weg waren de nette jasjes-en-dasjes. Hij leek nu meer op een hippe soul brother met zijn rode muts en spijkerpak. Een ware transformatie van jongeman naar man.

Succes van ‘What’s Goin’ On’

Uiteindelijk werd de single – heel sneaky – zonder medeweten van Berry Gordy uitgebracht, met enorm succes als gevolg. Marvin Gaye had de tijdgeest goed aangevoeld. Berry Gordy rook geld en was om: er moest snel een album komen. Dat album ‘What’s Goin’ On’ geldt nog steeds als een van de grote klassiekers van de 20e eeuw.

Onverwacht einde

Het einde kwam even onverwacht als op een wonderlijke manier passend. Terwijl Gaye met de wereldhit ‘Sexual Healing’ (1982) zijn comeback in de steigers had gezet, kreeg op 1 april 1984 een ruzie met zijn vader een fatale wending. Marvin Gaye stierf door een pistoolschot door het hart. Hetzelfde grote hart dat zijn muziek zoveel menselijkheid en warmte meegaf. Alle problemen waren voorbij.

Geschreven door Desmond Haneveer.

10 reacties op “Tachtig jaar Marvin Gaye

 1. Nikki van Laer

  Beste Helen,
  Wat mooi, maar verdrietig verhaal vertel je.
  Bedankt voor het luisteren naar Sublime!
  Groet,
  Nikki – Sublime

 2. Helen Pieters

  Ik wist precies waar ik op dat moment was toen Marvin overleed.Een immens verdriet dat eigenlijk niet te beschrijven is.
  Die man heeft een fluwelen stem en een een subtiele sexy verschijning. Hij had zijn leven net op de rails; hoe cynisch is het dat hij door zijn eigen vader werd dood geschoten over een geld ( verzekering kwestie?)
  Als 14 jarige meisje was ik into black music. Terwijl de meesten naar Duitse en Nederlandse liedjes luisterden.
  Mijn favoriete is en blijft toch “Mercy, mercy” . Hoe (“onheil”) voorspellend waren zijn woorden toen al.. we zitten momenteel in die grote veranderingen…
  Elke april denk ik aan Marvin…

 3. Nikki van Laer

  Beste Ben,
  Bedankt voor je bericht. Voor deze winactie moet je op onze socials kijken.
  Veel succes bij de volgende de actie.
  Groet,
  Nikki – Sublime

 4. Ben Korzelius

  Hallo Sublime,

  Mijn favo-album is (geen surprise!) What’s going on….A.s. donderdag ook een track van the lost album “You’re my man” in ons radioprogramma ‘So What! op ATOS Radio en Papendrecht FM….groets, Ben

  PS. Wij hebben een draaitafel in onze studio!

 5. Nikki van Laer

  Beste Anja,
  Bedankt voor je bericht.
  Wat fijn om te horen dat Marvin Gaye veel steun biedt in deze tijden.
  Groet,
  Nikki – Sublime

 6. Anja van Eijk

  Dank hiervoor. Mijn man (Amerikaan) was een groot fan. Hij liet me altijd goed naar de teksten luisteren, vooral de nummers die niet zo bekend waren in Nederland. Een half jaar geleden is mijn man overleden en we hebben de uitvaart geïnspireerd op nummers van Marvin Gaye met o.a. What’s going on en God is love.
  Net, om 12 uur stapte ik mijn auto en hoorde gelijk I love you baby. Het nummer wat mijn man altijd voor mij zong. Dank je wel een betere timing had niet gekund.

 7. Patrick Meijer

  Marvin heeft weinig slechte platen gemaakt maar een hele mooie uitschieter is A funky space reincarnation. Mooie opbouw, groovy en…lekker lang !

Bericht achterlaten