Twee nieuwe versies van ‘Purple Rain’ van Prince

Zojuist is bekend gemaakt dat op 23 juni het meesterwerk van Prince, Purple Rain, in twee nieuwe deluxe versies verschijnt: ‘Purple Rain Deluxe’ en ‘Purple Rain Deluxe – Expanded Edition’. Beide versies bevatten nog niet eerder uitgebracht materiaal, afkomstig uit de befaamde kluis van Prince.

De Purple Rain Deluxe-set bevat twee cd’s: ‘ Original Album (2015 Paisley Park Remaster)’ en ‘From The Vault & Previously Unreleased’. Deze eerstgenoemde cd bevat de officiële Paisley Park remasters van de originele opnames van de soundtrack. Dit is een nog niet eerder gehoorde mix, welke onder supervisie van Prince werd afgerond. De ‘From The Vault & Previously Unreleased’ disc bevat elf tracks die tevoorschijn kwamen uit de kluis. 

Zes tracks die nog niet eerder uitgebracht of gedistribueerd waren in de fanatieke bootleg community komen uit op 23 juni. ‘Possessed’, de uit 1983 afkomstige soloversie van Prince, is nog nooit ergens anders te beluisteren geweest. Het bestaan van de studioversie van ‘Electric Intercourse’ was onbekend totdat het ontdekt werd in de kluis van Paisley Park. De track ‘Father’s Song’ kenden de fans alleen maar van een klein stukje in de film, maar nu is er een meer dan vijf minuten durende versie te beluisteren. Ook is ‘We Can Fuck ‘ in een nog nooit eerder verschenen versie van maar liefst tien minuten te horen op de cd. ‘Katrina’s Paper Dolls’ zal tenslotte volledig afgemixt te horen zijn. Voorheen was daar slechts een demo van te vinden. Tot slot staat de veelgezochte en moeilijk te vinden ‘Our Destiny/Roadhouse Garden’ uit 1984 op de cd. Bernie Grundman, de mastering engineer die aan het originele album werkte, tekende ook voor de mastering van deze nummers.

Naast de pareltjes die uit de kluis tevoorschijn komen hebben de fans van Prince met de ‘Purple Rain Deluxe – Expanded Edition’ ook toegang tot een derde disc met daarop de single edits plus de DVD ‘Prince and the Revolution – Live At Carrier Dome’ in Syracuse, New York uit 1985. Dit is een legendarische live performance tijdens zijn hoogtijdagen. 

Het DNA van ‘Purple Rain’ is nog steeds hoorbaar in de hedendaagse popcultuur. Het is een tijdloze klassieker met onsterfelijke hits als ‘Let’s Go Crazy’, ‘When Doves Cry’  en natuurlijk de titeltrack ‘Purple Rain’. Naast de winst van twee Grammy’s in 1985 riep Vanity Fair het album uit tot ‘De Beste Soundtrack Allertijden’ en Time Magazine plaatste ‘Purple Rain’ op de 15e plaats in hun prestigieuze ‘Greatest Albums Ever’-lijst. Met meer dan 22 miljoen verkochte albums staat ‘Purple Rain’ momenteel op plaats zes van best verkochte albums aller tijden. ‘Purple Rain’ werd postuum geëerd als ‘Favorite Soundtrack’ tijdens de ‘American Music Awards’ in 2016. Ook was het album onlangs genomineerd voor een Billboard Music Award 2017 in de categorie ‘Top Soundtrack/Cast Album’. 

De volledige tracklist is hieronder te vinden.

PURPLE RAIN DELUXE
Disc One: Original Album (2015 Paisley Park Remaster)
1. Let’s Go Crazy
2. Take Me With U
3. The Beautiful Ones
4. Computer Blue
5. Darling Nikki
6. When Doves Cry
7. I Would Die 4 U
8. Baby I’m A Star
9. Purple Rain

 Disc Two: From The Vault; Previously Unreleased
1. The Dance Electric
2. Love And Sex
3. Computer Blue (“Hallway Speech” version)
4. Electric Intercourse (studio)
5. Our Destiny / Roadhouse Garden
6. Possessed (1983 version)
7. Wonderful Ass
8. Velvet Kitty Cat
9. Katrina’s Paper Dolls
10. We Can Fuck
11. Father’s Song
  

PURPLE RAIN DELUXE – EXPANDED EDITION
Inclusief Disc 1 & 2 zoals hierboven vermeldt. 
Disc Three: Single Edits; B-Sides
1. When Doves Cry (edit)
2. 17 Days
3. Let’s Go Crazy (edit)
4. Let’s Go Crazy (Special Dance Mix)
5. Erotic City
6.  Erotic City (“Make Love Not War Erotic City Come Alive”) 
7.  Purple Rain (edit)
8.  God
9.  God (Love Theme From Purple Rain)
10. Another Lonely Christmas
11. Another Lonely Christmas (extended version)
12. I Would Die 4 U (edit)
13. I Would Die 4 U (extended version)
14. Baby I’m A Star (edit)
15. Take Me With U (edit)

DVD: Prince And The Revolution, Live at the Carrier Dome, Syracuse, NY, March 30, 1985
1. Let’s Go Crazy
2. Delirious
3. 1999
4. Little Red Corvette
5. Take Me With U
6. Do Me, Baby
7. Irresistible Bitch
8. Possessed
9. How Come U Don’t Call Me Anymore?
10. Let’s Pretend We’re Married
11. International Lover
12. God
13. Computer Blue
14. Darling Nikki 
15. The Beautiful Ones
16. When Doves Cry
17. I Would Die 4 U
18. Baby I’m A Star
19. Purple Rain

Bericht achterlaten