Urker visboer ontwikkelt plantaardige vis, en meer nieuws
0

Urker visboer ontwikkelt plantaardige vis, en meer nieuws

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van dinsdag 14 december 2021. 

Eerste zwaartekrachtvrije vlucht voor mensen met een handicap

Als je astronaut wilt worden moet je aan specifieke fysieke eisen voldoen. Het nieuwe ruimtevaartbedrijf Mission Astro Access wil daar verandering in brengen. De organisatie vindt dat mensen met een handicap OOK de kans moeten hebben om de ruimte in te gaan. Dat schrijft de BBC.

Mission Astro Access organiseerde een vlucht zonder zwaartekracht voor twaalf mensen met een handicap. Onder de deelnemers was iemand met een beenprothese, iemand die doof is en een blind persoon. Tijdens de vlucht werden er verschillende experimenten gedaan, bijvoorbeeld met het overbrengen van informatie via trillingen.

Alle deelnemers hadden vooraf getraind met de Amerikaanse universiteit MIT. Zij onderzoeken hoe de ruimtevaart inclusiever kan worden.

Tokio gaat relaties tussen personen van hetzelfde geslacht erkennen

In Japan is het verboden voor homostellen om te trouwen, en een geregistreerd partnerschap was tot nu toe ook niet mogelijk. Maar een ruime meerderheid van de inwoners in Tokio wil dat daar verandering in komt – en ook de gouverneur steunt het plan. Dat meldt OutTv.

Vanaf april volgend jaar kunnen homostellen in Tokio een geregistreerd partnerschap aangaan.
Vooruitgang dus, maar volgens critici hebben ze dan nog steeds niet dezelfde rechten als heterostellen die kunnen trouwen, bijvoorbeeld als het gaat om belastingen.

Toch hopen LHBTI-organisaties dat deze stap zorgt voor een domino-effect in de rest van het land.

Urker visboer ontwikkelt plantaardige vis

Een visboer die plantaardige vis maakt. Dat klinkt misschien raar, maar toch is dit wat Kramer Fish uit Urk doet.

Oprichter Frederik Kramer vertelt aan Entree Magazine dat ook hij als visboer gelooft dat plantaardige alternatieven veel potentie hebben. Maar het bestaande aanbod vond hij een ‘belediging voor echte viskenners’.

Zijn bedrijf zet zich nu in om de geur, smaak en structuur van vis zo precies mogelijk te imiteren. Ook worden speciale algen toegevoegd zodat de producten Omega 3 bevatten, de gezonde vetzuren in vis.

De producten worden ontwikkeld in samenwerking met de Vegan Visboer.

Foto: Veganvisboer.nl

Uitvaartondernemer ontwikkelt rouwwagen waar kinderen op kunnen tekenen

Uitvaartdienstverlener Arno Boll uit Veen heeft een bijzondere rouwauto gemaakt. Op de lijkwagen kunnen kinderen namelijk schrijven en tekenen. Boll wil kinderen op deze manier meer bij een afscheid betrekken, zo meldt het Eindhovens Dagblad.

De auto is voorzien van een speciale folie. Daar kunnen kinderen dus een tekening op maken of een boodschap achterlaten voor de overledene. De folie kan na afloop worden schoongemaakt, zodat je er later weer iets nieuws op kunt tekenen.

‘Voedselbank’ voor laptops helpt Amsterdammers met lage inkomens aan computer

Bij de Cyberbank, zo heet de organisatie, kun je oude laptops inleveren. Dat is te zien in een video van The Happy Activist.

Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt knappen de apparaten dan op. De Cyberbank leert de jongeren hoe ze laptops vakkundig kunnen repareren.

De laptops worden uitgedeeld aan mensen die ze nodig hebben. Door het initiatief worden jongeren dus opgeleid én er belanden minder laptops op de afvalberg.

Kartonnen ‘piramiden’ helpen kleine dieren in verbrande natuur aan schuilplek

Bijzonder nieuws uit Australië. Door bosbranden is daar veel begroeiing verwoest en dat maakt prooidieren kwetsbaar. Er is nauwelijks hoog gras of struikgewas om in te schuilen.

Alexandra Carthey van de Macquarie Universiteit heeft daar wat op bedacht. Ze ontwikkelde een soort piramide van karton.

De uitvinding is ruim een halve meter hoog en heeft geen drie, maar zes kanten. Er zitten verschillende kleine gaten in. Daar kunnen dieren als buidelratten en hagedissen door naar binnen om even te schuilen.

Carthey wil de kartonnen schuilplaatsen inzetten zolang de begroeiing aan het herstellen is.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door BrightVibes. Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
13:08
you are everything marvin gaye and diana ross
13:05
mr. wendal arrested development
12:53
(don't) hold me down pm warson
12:50
funkin' for jamaica tom browne
12:45
heartbreak warfare john mayer
12:42
theme from shaft isaac hayes
12:38
my heart lizz wright
12:35
if you let me stay terence trent d'arby
12:28
used to love u john legend
12:24
waiting on the sun nikki yanofsky