UWV schakelt hulp burgers in om brieven duidelijker te maken, en meer nieuws
0

UWV schakelt hulp burgers in om brieven duidelijker te maken, en meer nieuws

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van woensdag 9 juni 2021. 

UWV schakelt hulp in van burgers om brieven duidelijker en vriendelijker te maken

Brieven van het UWV hebben de reputatie onnodig ingewikkeld en afstandelijk te zijn. Burgers die de brieven ontvangen gaan de organisatie nu helpen dat te veranderen. Dat schrijft Trouw vandaag.

Het UWV heeft een panel aangesteld van 100 mensen met een werkloosheidsuitkering. Zij gaan kritisch kijken naar de drie brieven die het UWV het meest verstuurt, en vertellen wat er beter kan.

Dat moet niet alleen voor de ontvangers van de brieven, maar ook voor het UWV zelf zorgen voor vooruitgang. Want als de brieven duidelijker zijn, krijgen ze minder vragen, zo is het idee.

Vleesconsumptie Nederland ‘vermoedelijk gedaald’

Acht op de tien Nederlanders eet niet elke dag vlees, blijkt uit een nieuw onderzoek van het CBS waar NRC over schrijft. De meest genoemde reden om niet elke dag vlees te eten is dierenwelzijn. Op de tweede plek staan milieu en klimaat.

Het is voor het eerst dat het CBS de vleesconsumptie in Nederland in kaart brengt – dus een vergelijking met voorgaande jaren is er niet. Wel zegt 35 procent van de Nederlanders het afgelopen jaar minder vlees te zijn gaan eten. Slechts 1,5 procent is méér vlees gaan eten. Deze cijfers doen vermoeden dat de vleesconsumptie het afgelopen jaar is gedaald.

Aantal kinderen met overgewicht in armere wijken daalt

Dat is te danken aan een programma van de stichting Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), zo schrijft de Volkskrant vandaag. Aan het programma doen bijna 178 gemeenten mee. Zij kunnen zelf kiezen welke suggesties ze overnemen; bijvoorbeeld waterkraantjes installeren op schoolpleinen, of het aanbod in kantines gezonder maken.

De Rijksuniversiteit Groningen heeft nu voor het eerst onderzocht hoe effectief het programma is. En daar komen dus mooie resultaten uit: in armere wijken daalde het percentage van kinderen met overgewicht tussen 2013 en 2018 van 32 naar 24 procent.

Grootste dino van Australië was zo lang als een basketbalveld

Vijftien jaar geleden ontdekten wetenschappers in Australië de resten van een dinosaurus. Voor experts waren de botten jarenlang een mysterie, maar nu zijn ze eruit: de resten zijn van de grootste dino die ooit op het continent heeft geleefd, en één van de grootste ter wereld. Dat meldt CNN.

Even voor de beeldvorming: de titanosaurus, zoals de soort heet, moet zo’n twee verdiepingen hoog zijn geweest en van kop tot staart een basketbalveld lang. Hij at alleen maar planten en leefde zo’n 90 miljoen jaar geleden.

Groningse gemeenteraad wil zonnepanelen op alle nieuwe, grote bedrijfsgebouwen

Bouw je als bedrijf een nieuw industrieel pand, dan móét je het dak voorzien van zonnepanelen. Dat vindt althans een grote meerderheid van de gemeenteraad van Groningen, schrijft het Dagblad van het Noorden.

Een motie met dit plan werd op één partij na door de hele gemeenteraad ondersteund. De komende tijd wordt onderzocht of er nog knelpunten zijn. Als alles volgens plan gaat, wordt de regel begin volgend jaar ingevoerd.

Belgische grasgroeiactie ‘hielp 5 miljoen bijen’

Het Belgische initiatief ‘Maai Mei Niet’ was een groot succes; het gaf zo’n 5 miljoen bijen te eten. Dat zeggen de organisatoren van de actie, zo meldt VRT. Zij riepen Belgen op om het gras in hun tuin een maand lang ongeremd te laten groeien en zo ook wilde bloemen een kans te geven.

6200 mensen deden mee. De bedenkers van tijdschrift Knack denken dat de actie ook op de langere termijn effect gaat hebben. Want veel Belgische huishoudens en ook gemeenten zeggen dat ze van plan zijn hun gras voortaan minder vaak te maaien.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
00:19 Dj Cam Feat. Tassel & Naturel
cantaloop island dj cam feat. tassel & naturel
00:15 Santana & Michelle Branch
the game of love santana & michelle branch
00:12 Aaron Taylor & Skinshape
be my muse (gold edit) aaron taylor & skinshape
00:07 Level 42
love games level 42
00:04 Raul Midon
devil may care raul midon
00:00 Mary J. Blige
no more drama mary j. blige
23:55 Jazzanova ft. Paul Randolph
let me show ya jazzanova ft. paul randolph
23:51 Simply Red
stars simply red
23:48 Alain Clark
finally alain clark
23:45 Stevie Wonder
if you really love me stevie wonder