De opvallendste samenwerkingen van Nile Rodgers
20

De opvallendste samenwerkingen van Nile Rodgers

Alle disco- en funkfans verzamelen! Komende zomer geeft Nile Rodgers een concert op Paleis Soestdijk. De begenadigd gitarist en Grammy-winnaar heeft met veel bekende artiesten samengewerkt. De opvallendste samenwerkingen vind je hier.

 

Diana Ross

 ‘Freak out… !’  Wie kent ‘m niet? Het is die legendarische zin uit ‘Le Freak’, één van de vele Nile Rodgers-hits. Je kent Nile van ‘Till The Worlds Falls’ of ‘I Want Your Love’, hits die hij had met zijn band CHIC. Maar wist je dat de bekendste nummers van Diana Ross door Rodgers geschreven zijn? Zowel ‘Upside Down’ als ‘I’m Coming Out’ zijn van zijn hand.

Met zijn band Chic had Nile net het album voor Sister Sledge opgenomen, toen hij Diana ontmoette. Voordat hij voor haar schreef, interviewde hij de zangeres alsof hij een documentaire over haar zou gaan maken. Zo werd het album ‘Diana’ persoonlijk; het ging echt over háár. Nile Rodgers en CHIC hielden de interviews, bewerkten die en maakten daar uiteindelijk de nummers van die op het album zijn verschenen. In deze video vertelt Nile er meer over:

 

 

Mura Masa

Het nummer ‘Till The World Falls’ was de eerste officiële single van ‘It’s About Time’, het nieuwste CHIC-album in 26 jaar. Muzikanten Mura Masa, Cosha, Anderson .Paak en Vic Mensa spelen mee op de track:

 

 

Daft Punk

‘Oh kijk, het is Daft Punk!’, hoort Rodgers vaak nadat hij met het Franse elektronische duo samenwerkte. Hij produceerde de hit ‘Get Lucky’ en ‘Lose Yourself To Dance’. De Fransmannen zijn altijd groot fan van Rodgers en zijn CHIC-compagnon Bernard Edwards geweest. Daarom benaderden ze Nile op een feestje. Vervolgens belden ze hem op met demo’s en ideeën, waar Rodgers zwaar van onder de indruk was. Het duo zei: ‘We willen het album zo maken dat het lijkt alsof het internet nooit heeft bestaan’, en met die woorden was Rodgers verkocht. Samen maakten ze het album ‘Random Access Memories’.

 

 

George Michael

‘Fantasy’ is het eerste nummer van George Michael dat uitkwam na zijn overlijden. Het verscheen in de jaren ’90 al als B-kant op de Amerikaanse versie van de single ‘Freedom’. Nile Rodgers bracht een remix van het nummer uit, waarmee hij de track nieuw leven in blies.

 

 

Eerder al vertelde Nile Rodgers in een interview met Fox 5 over de afspraken, die hij met George Michael maakte over hun gezamenlijke nummers:

“Ik had de muziek nog niet naar hem gestuurd. Hij zei dat hij mij met Kerst zou bellen. Ik vloog op Kerstavond terug naar huis en met Kerst wachtte ik op een telefoontje. Toen kwam het nieuws: ‘George Michael dood gevonden’. Onwerkelijk.”

LEES OOK: Nile Rodgers werkt aan George Michael-nummers

Duran Duran

Nile Rodgers heeft ook samengewerkt met Janelle Monaé en Duran Duran. Samen hebben ze het nummer ‘Pressure Off’ geproduceerd, dat uitkwam in 2015. Het was de leadsingle van het nieuwe album van Duran Duran, ‘Paper Gods’:

 

 

Het lijkt een rare combinatie: een post-punkband en een discomuzikant, maar het is niet de eerste keer dat de mannen samenwerken. In 1983 bracht Duran Duran de single ‘The Pressure’ uit, waarin grote Nile Rodgers- en CHIC-invloeden te horen zijn. Ze lieten zich inspireren door het door Rodgers geproduceerde ‘Diana’ van, jawel, Diana Ross. Voornamelijk ‘I’m Coming Out’ en ‘Upside Down’ speelden een grote rol bij het schrijven van hun muziek. De band vroeg Rodgers vervolgens om het nummer te produceren. Dat deed hij maar al te graag:

 

 

Sam Smith

In 2013 bracht Rodgers ‘Together’ uit, in samenwerking met Sam Smith en Disclosure. Rodgers zorgt voor het frisse funkgeluid, Disclosure voor de stuiterende bassen en Sam Smith voor een pakkend refrein.

 

 

Het concert van Nile Rodgers en CHIC bij Paleis Soestdijk  vindt plaats op donderdag 9 juli. Kaarten zijn hier te bestellen.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
11:48 Etta James
at last etta james
11:44 The Meltdown
better days the meltdown
11:40 Sade
when am i going to make a living sade
11:35 John Lee Hooker & Carlos Santana
the healer john lee hooker & carlos santana
11:29 Carole King
i feel the earth move carole king
11:25 Erykah Badu
on and on erykah badu
11:21 Harry Connick Jr. ft. Kim Burrell
all these people harry connick jr. ft. kim burrell
11:17 Ziggy Marley & The Melody Makers
tomorrow people ziggy marley & the melody makers
11:13 Beady Belle
game beady belle
11:09 Billy Paul
me and mrs jones billy paul