Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Parijs krijgt grootste stadsboerderij ter wereld
19

Parijs krijgt grootste stadsboerderij ter wereld

Parijs opent in de lente volgend jaar de grootste stadsboerderij ter wereld. Niet op de grond, maar op het dakterras van een gebouw dat zes verdiepingen telt.

De boerderij wordt 14.000 vierkante meter groot en kan een hoop Parijzenaren van vers eten voorzien: in het hoogseizoen moet de tuin volgens The Guardian iedere dag zo’n duizend kilo groenten en fruit produceren, en dat allemaal zonder gebruik van chemicaliën en pesticiden. Ook kunnen de inwoners van de stad een eigen ‘teeltruimte’ huren. Daar kunnen ze in speciaal ontworpen houten kratten hun eigen tomaten, komkommers en radijsjes verbouwen. Verder krijgt de boerderij een eigen restaurant en bar met panoramisch uitzicht over de hele stad.

De oprichter van de stadsboerderij, Pascal Hardy van Agripolis, hoopt met dit project ook andere steden te inspireren om op een duurzame manier hun eigen eten te verbouwen. Hardy verwacht namelijk dat de boerderij in het eerste jaar al winst gaat maken. ‘Als we een model kunnen creëren dat commercieel levensvatbaar is dan hoeven stadsboerderijen niet meer afhankelijk te zijn van goodwill en subsidies en dan kunnen ze zelfstandig op een duurzame manier ondernemen’, vertelt hij aan The Guardian.

Een boerderij midden in de stad is trouwens geen nieuw fenomeen. Ze zijn ook al te vinden in Detroit en Shanghai, en in ons eigen land onder andere in Den Haag en Amsterdam. Toch is deze vestiging in Parijs op meerdere fronten baanbrekend. Naast dat het de grootste dakterrasboerderij ter wereld wordt, gaat Agropolis ook een bijzondere techniek gebruiken: Aeroponic Vertical Farming. Dat wil zeggen dat de planten verticaal zijn opgesteld, en dat ze niet in de grond staan. De planten worden gevoed met behulp van een gesloten watersysteem en biologische voedingsstoffen.

Door deze speciale manier van voedsel verbouwen én door de korte afstanden die het eten aflegt naar de Parijse consument, heeft de boerderij een uitzonderlijk lage CO2-uitstoot. Hardy: ‘Wij zien een stad voor ons waar platte daken bedekt zijn met deze nieuwe groeisystemen. Elk dak zal op die manier bijdragen aan de voedselvoorziening in de stad’.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
06:15 Dionne Warwick
walk on by dionne warwick
06:11 Nona
don't cry me a river nona
06:07 Michael Jackson
you rock my world michael jackson
06:04 Myles Sanko
just being me myles sanko
05:59 Rufus & Chaka Khan
ain't nobody rufus & chaka khan
05:52 Sade
why can't we live together sade
05:49 Eliza Doolittle
pack up eliza doolittle
05:45 Durand Jones & The Indications
circles durand jones & the indications
05:42 Robert Palmer
every kinda people robert palmer
05:40 Paul Carrack
groovin' paul carrack