Lockdowntip: Kom in het Guinness Book of Records… - Klik Hier
Parijs krijgt grootste stadsboerderij ter wereld
19

Parijs krijgt grootste stadsboerderij ter wereld

Parijs opent in de lente volgend jaar de grootste stadsboerderij ter wereld. Niet op de grond, maar op het dakterras van een gebouw dat zes verdiepingen telt.

De boerderij wordt 14.000 vierkante meter groot en kan een hoop Parijzenaren van vers eten voorzien: in het hoogseizoen moet de tuin volgens The Guardian iedere dag zo’n duizend kilo groenten en fruit produceren, en dat allemaal zonder gebruik van chemicaliën en pesticiden. Ook kunnen de inwoners van de stad een eigen ‘teeltruimte’ huren. Daar kunnen ze in speciaal ontworpen houten kratten hun eigen tomaten, komkommers en radijsjes verbouwen. Verder krijgt de boerderij een eigen restaurant en bar met panoramisch uitzicht over de hele stad.

De oprichter van de stadsboerderij, Pascal Hardy van Agripolis, hoopt met dit project ook andere steden te inspireren om op een duurzame manier hun eigen eten te verbouwen. Hardy verwacht namelijk dat de boerderij in het eerste jaar al winst gaat maken. ‘Als we een model kunnen creëren dat commercieel levensvatbaar is dan hoeven stadsboerderijen niet meer afhankelijk te zijn van goodwill en subsidies en dan kunnen ze zelfstandig op een duurzame manier ondernemen’, vertelt hij aan The Guardian.

Een boerderij midden in de stad is trouwens geen nieuw fenomeen. Ze zijn ook al te vinden in Detroit en Shanghai, en in ons eigen land onder andere in Den Haag en Amsterdam. Toch is deze vestiging in Parijs op meerdere fronten baanbrekend. Naast dat het de grootste dakterrasboerderij ter wereld wordt, gaat Agropolis ook een bijzondere techniek gebruiken: Aeroponic Vertical Farming. Dat wil zeggen dat de planten verticaal zijn opgesteld, en dat ze niet in de grond staan. De planten worden gevoed met behulp van een gesloten watersysteem en biologische voedingsstoffen.

Door deze speciale manier van voedsel verbouwen én door de korte afstanden die het eten aflegt naar de Parijse consument, heeft de boerderij een uitzonderlijk lage CO2-uitstoot. Hardy: ‘Wij zien een stad voor ons waar platte daken bedekt zijn met deze nieuwe groeisystemen. Elk dak zal op die manier bijdragen aan de voedselvoorziening in de stad’.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
17:47 Savine
never compare savine
17:44 Sam and Dave
soul man sam and dave
17:41 Norah Jones
flipside norah jones
17:38 Justin Timberlake & Pharell Williams
suit & tie (no rap) justin timberlake & pharell williams
17:34 Barry White
you see the trouble with me barry white
17:23 Joe Jackson
you can't get what you want (till you know what you wan joe jackson
17:19 Anthony Strong
you to me are everything anthony strong
17:16 Mark Morrison
return of the mack mark morrison
17:13 Nu Shooz
i can't wait nu shooz
17:09 Stevie Wonder ft. Gary Clark Jr.
where is our love song stevie wonder ft. gary clark jr.