Vandaag is het Wereld Radio Dag

Het is dinsdag 13 februari 2018, en dat betekent dat het Wereld Radio Dag is. Dit jaar is het thema ‘Radio en Sport’. Een goede combinatie omdat je nu live de Olympische Winterpelen kunt volgen op het medium. In 2012 is deze traditie door UNESCO in het leven geroepen om meer aandacht te vragen voor radio.

Er is gekozen voor 13 februari omdat op die dag in 1946 de Verenigde Naties hun eerste uitzending hadden vanuit het hoofdkwartier in New York.

Radio is nog steeds van groot belang, het bereikt namelijk in Nederland alleen al wekelijks 90% van de bevolking. Nederlanders luisteren gemiddeld bijna 3 uur radio per dag.

Wereldwijd bereikt radio 95% van de wereldbevolking en zelfs 75% van de huishoudens in ontwikkelingslanden heeft toegang tot radio. Wereldwijd wordt het aantal radiostations geschat op 44.000.

Als we kijken binnen ons Nederlandse Koninkrijk, is radio op de Antillen van groot belang voor het verspreiden van informatie op een snelle en efficiënte manier. Dat komt omdat niet iedereen op de eilanden toegang heeft tot internet of tv. Doordat het minder veilig is op straat voor voetgangers rijdt een groot deel van de bevolking op de eilanden auto en wordt er vaak gebruik gemaakt van de autoradio.

Bericht achterlaten