Vandaag weer aan het werk? Voorkom de afterholidaydip!

De zomervakantie is nu echt afgelopen. Vandaag gaat ook het noorden van Nederland weer aan het werk. Veel mensen hebben dan ook last van een zogenaamde afterholidaydip. Maar, het goede nieuws is: hij is te voorkomen! Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Mensen hebben vooral last van de dip, omdat ze met hun gedachten nog bij de vakantie zijn. Daardoor voelen ze rot op het werk. Ze zijn vermoeid of bang, hebben concentratieproblemen of een verminderde eetlust. Om deze verschijnselen tegen te gaan, kun je bijvoorbeeld aan de volgende dingen denken:

Zet je wekker eerder

Dat klinkt tegenstrijdig, want na je vakantie wil je het liefste natuurlijk zo lang mogelijk kunnen slapen. Door eerder op te staan, heb je echter meer tijd om rustig op te starten en ga je relaxter naar je werk.

Lunch in de sferen van je vakantieland

Als je net terugkomt van vakantie, is je doel natuurlijk om het gevoel dat je op vakantie had, zolang mogelijk vast te houden. Door te eten wat je op je vakantiebestemming ook at, haal je de herinneringen weer een beetje terug. Ben je net naar Griekenland geweest, eet dan ’s middags eens een Griekse salade met fèta, in plaats van een bruine boterham.

Blijf jezelf verwennen

Tijdens de vakantie plan je bewust tijd voor jezelf in, maar waarom zou dat na de vakantie niet meer kunnen? Het is juist goed om jezelf die tijd te blijven gunnen, zo maak je de werkweken ook een stuk leuker voor jezelf. Ga lekker uit eten, plan een dagje uit: plan zowel doordeweeks als in het weekend genoeg tijd in voor jezelf en houd je er ook aan.

Kijk je vakantiefoto’s terug

Maak een fotoboek of roep je vrienden bij elkaar voor een avondje slideshows kijken. Gelukscoach Albert Sonneveld stelt dat het je terugbrengt in de vakantiesfeer. Het helpt je de juiste mindset te behouden.

Dwaal door je eigen stad

Hang lekker de toerist uit, is een andere tip van Sonnevelt. Bekijk je woonplaats met andere ogen en onderneem eens een activiteit die je normaliter niet zo snel zou uitkiezen. Dat museum dat je normaal gesproken altijd overslaat? Ga er eens naar binnen! Het tentje op de hoek waar je altijd van zegt dat je erheen zal gaan? Trakteer jezelf op een lunch en een lekker kopje koffie.

Plan je volgende vakantie

Het klinkt misschien omslachtig als je net terug bent van vakantie, maar volgens bedrijfspsycholoog Marielle Borst helpt het plannen van een nieuwe vakantie het beste tegen een afterholidaydip. 

Kortom: genoeg te doen om de vakantie nog een beetje te verlengen en de gevreesde dip tegen te gaan!

 

Bericht achterlaten