Vasten stimuleert darmbacterie die je gezonder maakt
0

Vasten stimuleert darmbacterie die je gezonder maakt

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van maandag 12 april 2021. 

Vasten stimuleert darmbacterie je gezonder maakt

Dat vasten, een periode lang niet eten, gezond kan zijn, was al langer bekend. Waarom precies is nog niet helemaal duidelijk, maar een nieuwe studie werpt licht op de zaak, zo schrijft Trouw.

Een team van het Erasmus MC ontdekte dat er een verband is tussen een bepaalde darmbacterie en de afname van vet in de lever. De darmbacterie groeit op het moment dat de darmen leeg zijn – dus wanneer je aan het vasten bent. De vetafname zorgt ervoor dat de lever beter wordt gezuiverd.

Volgens hoogleraar en onderzoeker Maikel Peppelenbosch van het Erasmus MC heeft dit verschillende gezondheidsvoordelen, zoals een betere concentratie en bloedsuikerspiegel. De onderzoekers denken ook dat de ontdekking mogelijk kan helpen bij het tegengaan van bepaalde vormen van kanker. Het Erasmus MC gaat dit samen met de Universiteit van Antwerpen verder onderzoeken.

Het is nog niet duidelijk hoe vaak je zou moeten vasten om de gezondheidsvoordelen te ervaren. Ook dit wordt volgens Peppelenbosch onderzocht.

Red de schildpad, koel haar eieren

Natuurbeschermers in Australië helpen de groene zeeschildpad vooruit door de nesten van de dieren te verkoelen.

Door klimaatverandering wordt het zand waarin de schildpadden hun eieren leggen steeds warmer. En hoe warmer het zand, hoe groter de kans dat de babyschildpad in het ei een vrouwtje wordt.

Het Wereldnatuurfonds plaatst daarom een soort verkoelende emmers rondom de gelegde eieren. Op deze manier wil de organisatie de kans dat er ook mannetjesschildpadden geboren worden, vergroten.

Een natuurbeschermer zegt tegen de BBC dat het mooi zou zijn om de natuur gewoon haar gang te kunnen laten gaan, maar dat het klimaat zo snel verandert dat de natuur zich niet op tijd kan aanpassen.

VK gaat weer een stukje verder open

In het Verenigd Koninkrijk mogen onder meer niet-essentiële winkels, sportscholen en schoonheidssalons vanaf vandaag weer open. Ook cafés en restaurants kunnen weer gasten ontvangen, voorlopig wel alleen buiten.
De Britse premier Boris Johnson roept Britten op om ‘verantwoordelijk’ met de versoepelingen om te gaan.
In het Verenigd Koninkrijk hebben inmiddels zo’n 32 miljoen mensen een eerste vaccinatie gehad tegen het coronavirus.

Adviesbureau: na corona minder zakelijke vliegreizen

Na de pandemie zullen minder mensen het vliegtuig nemen voor een zakelijke afspraak. Dat is althans de voorspelling van adviesbureau McKinsey, zo schrijft het FD.

Volgens het adviesbureau hebben bedrijven en organisaties goede ervaringen opgedaan met vergaderen op afstand. De verwachting is dat een vijfde van de zakenreizigers structureel afhaakt.

Voor de vliegbranche is dat een grote uitdaging, want zakelijke vluchten zijn goed voor een belangrijk deel van de winst. McKinsey doet daarom ook aanbevelingen om het prijsstelsel van de luchtvaart te hervormen.

VAE selecteert eerste vrouwelijke astronaut

De Verenigde Arabische Emiraten krijgen voor het eerst een vrouwelijke astronaut, zo meldt CNN. Het gaat om de 27-jarige werktuigbouwkundige Noura Al-Matrooshi. Samen met een mannelijke collega is zij geselecteerd voor het trainingsprogramma van de Emiraten.

Deze app zorgt ervoor dat je je telefoon doelgericht gebruikt

Wellicht ken je het gevoel: je pakt even je telefoon om dat ene ding te doen. En tien minuten later vraag je je al scrollend door Twitter af wat je ook alweer van plan was.

NU.nl schrijft over de app Actuflow, die je eraan herinnert om doelbewust met je telefoon om te gaan. De app vraagt je elke keer dat je je telefoon pakt wat je intentie is. Bijvoorbeeld een foto maken, een mail sturen of een artikel lezen.

Je kunt zelf aangeven na hoeveel minuten je aan je intentie herinnerd wilt worden.

Voor Android-gebruikers is de app gratis, voor iOS-gebruikers kost ‘ie 1,09 euro.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
17:21 Incognito
this must be love incognito
17:18 Curtis Mayfield
move on up curtis mayfield
17:15 Selah Sue ft. TOBi
hurray selah sue ft. tobi
17:11 Justin Timberlake
take back the night justin timberlake
17:07 Ayo
ne quelque part ayo
17:04 Marvin Gaye
inner city blues (make me wanna holler) marvin gaye
16:54 Farnell Newton ft. Jarrod Lawson & Tony Ozier
peace + love farnell newton ft. jarrod lawson & tony ozier
16:51 Four Tops
i can't help myself (sugar pie, honey bunch) four tops
16:47 Gabrielle
give me a little more time gabrielle
16:44 Jamiroquai
space cowboy jamiroquai