Vegabijbelrecept: poké-sushibowl

Poké is een traditioneel gerecht uit Hawaï, waarin verse vis en groente in blokjes centraal staan. Inmiddels is het een trend en wordt Instagram overspoeld met de meest kleurrijke bowls. Gelukkig ziet de poké er niet alleen mooi uit, maar smaakt hij ook overheerlijk!

INGREDIËNTEN
400 g sushirijst
600 ml water
40 ml rijstazijn
4 tl zwarte sesamzaadjes
1 komkommer, geschild
100 g radijs, in plakjes
100 g wortel, geschild en geraspt
1 avocado, geschild, ontpit en in reepjes
1 recept Japanse dressing
3 eieren
10 ml mirin (Japanse zoete rijstwijn)
1 mespunt zout

TIP
Je kunt ook de helft van de rijst vervangen door 200 gram sla naar keuze. Zo creëer je een lichtere maaltijd die net zo lekker is.

BEREIDING
– Spoel de sushirijst af onder koud water. Doe de sushirijst in een kookpan en voeg 600 milliliter water toe. Breng aan de kook en laat de rijst 15 minuten op laag vuur koken. Zet het vuur uit en laat de rijst afkoelen. Meng wanneer de rijst is afgekoeld de rijstazijn en zwarte sesamzaadjes erdoor.
– Maak nu de Japanse omelet. Meng in de kom het ei met de mirin en het zout. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en giet een derde van het ei in de pan zodat de bodem lichtelijk bedekt is met ei. Wanneer het ei begint te stollen, klap je de buitenste delen naar binnen, waarna je de bovenkant van de omelet naar de onderkant rolt, als een loempia. Schuif de opgerolde omelet naar de onderkant van de pan en voeg opnieuw een derde van het ei- mengsel toe. Herhaal de vorige stap en rol de opgerolde omelet in een nieuwe eilaag. Herhaal deze stap nogmaals tot het eimengsel op is en je een stevig opgerolde omelet hebt. Laat afkoelen en snijd de omelet in blokjes.
– Verwijder de uiteinden van de komkommer en maak slierten met behulp van een dunschiller of kaasschaaf.
– Schep de rijst in kommen en garneer met de radijs, wortel, avocado, komkommer en Japanse omelet. Het mooist is om alle ingrediënten in een rondje naast elkaar te leggen, zodat je een soort regenboog aan kleuren krijgt.
– Proef de Japanse dressing en voeg eventueel nog wat extra sojasaus toe. Giet de dressing over de salade en serveer direct.

Bericht achterlaten