Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
Aandelen Shell en McDonalds
19

Aandelen Shell en McDonalds

Toen Eline Hesse afstudeerde kreeg ze van haar vader een bijzonder cadeau: een effectenportefeuille met aandelen in onder meer McDonalds en Shell. Er was alleen een probleem: de beleggingen strookten niet met haar eigen idealen.

Hesse besloot zich onder te dompelen in de financiële wereld en uit te zoeken hoe ze haar cadeau kon omzetten naar een duurzaam portfolio. Die persoonlijke zoektocht, met alle hobbels en twijfels van dien, legde ze vast in de documentaire ‘Petrol Dollars for a different Engine’, die vorige maand in première ging bij De Balie in Amsterdam.

Toen ze haar effectenportefeuille op 25-jarige leeftijd voor het eerst onder ogen kreeg wist ze niet precies wat ze ervan moest maken. “Er zaten aandelen van McDonalds en Shell bij, maar ook fondsen met heel rare namen.” In de jaren die volgden voerde ze veel gesprekken met haar vader, die 35 jaar bij Shell heeft gewerkt. Ze ging in gesprek met banken en vermogensbeheerders, maakte zich het financiële jargon eigen en bezocht als enige “niet-man-in-pak” tal van financiële bijeenkomsten.

Hesse: “Voor een evenement van een vermogensbeheerder moest je op het inschrijvingsformulier aangeven of je in private equity zat of investeringsadviseur was. Toen heb ik maar gedaan alsof, want ik wilde er wel bij zijn.”

Verantwoord investeren is volgens Hesse een lastige opgave door onduidelijke en ondoorzichtige informatievoorziening: “Alle banken zijn tegenwoordig duurzaam, en dat schreeuwen ze van de daken. Als investeerder is het bijna niet te beoordelen wat goed is en wat niet, laat staan wat de daadwerkelijke impact van je investering is. Dat wordt immers niet door alle banken en fondsen op dezelfde manier gerapporteerd. Dus op een gegeven moment moet je een rationele keuze maken op basis van het risico, de impact en de vraag wat het oplevert.”

LEES OOK: ‘Hoe walvispoep helpt klimaatverandering tegen te gaan

Om zichzelf richting te geven selecteerde ze een aantal thema’s die ze belangrijk vindt, onder meer duurzame energie, vrouwenrechten en gelijkheid. Het resultaat is een ‘best wel gespreid’ portfolio.

Met een deel van haar vermogen besloot ze verschillende directe investeringen te doen, en ook daar kwam de keuzestress om de hoek komen. Want kies je voor het tiny house, het vegan restaurant of toch dat andere bedrijf? Ze viel onder meer voor het vegan restaurant, en die keuze maakte ze achteraf iets te veel met haar hart, lacht ze. “Het waren leuke gasten, en ze hadden zo’n leuk filmpje. Maar uiteindelijk hadden ze verschillende visies en liep het spaak. In zo’n geval neem je een risico, en moet je je afvragen: hoeveel ben ik bereid te verliezen?”.

Hesse’s vader stond er in eerste instantie niet om te springen dat zijn dochter de aandacht op haar vermogen ging vestigen. “Hij wilde me beschermen. Vermogen is iets waar we het in Nederland niet snel over hebben, en het leek hem niet iets om van de daken te schreeuwen. Maar uiteindelijk denk ik dat hij wel begreep waarom ik het wilde doen.”

Haar beweegredenen in een notendop: als je privileges hebt in het leven, moet je ook je verantwoordelijkheid nemen. En in een tijd dat de vermogende babyboomers hun rijkdommen overdragen aan de millennials is die boodschap volgens Hesse relevanter dan ooit: “De vraag is natuurlijk: wat gaan we daarmee doen? Gaan we hetzelfde pad op als onze ouders, of gaan we het totaal anders doen: investeren in oplossingen die de uitdagingen van deze eeuw echt aanpakken.”

Petrol Dollars for a Different Engine is de komende maanden nog te zien bij verschillende filmhuizen in o.a. Amsterdam, Haarlem en Utrecht. 

Fotocredits: Pieter van den Boogert. 

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
14:08 Shapeshifters
lola's theme (lola's lounge mix) shapeshifters
14:02 Prince
1999 (album) prince
13:51 Estelle & Kanye West
american boy estelle & kanye west
13:46 Justin Timberlake
senorita justin timberlake
13:43 Ntjam Rosie
courage (tu verras) ntjam rosie
13:39 Chic
le freak chic
13:35 Pete Philly
favorite song pete philly
13:32 Aretha Franklin
walk on by (studio rio version) aretha franklin
13:24 Lianne La Havas
green & gold (album version) lianne la havas
13:21 Caro Emerald
riviera life caro emerald