Verplicht met de trein: Frankrijk wil verbod op korte binnenlandse vluchten 
0

Verplicht met de trein: Frankrijk wil verbod op korte binnenlandse vluchten 

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van dinsdag 13 april.

Verplicht met de trein: Frankrijk wil verbod op korte binnenlandse vluchten

Korte binnenlandse vluchten naar plekken waar je ook met de trein naartoe kunt; het Franse parlement wil die verbieden om CO2-uitstoot te beperken. Dat meldt de BBC.

Het verbod zou gelden voor bestemmingen waar je binnen 2,5 uur met de trein naartoe kunt. Het idee komt van het Franse burgerpanel voor het klimaat, waar 150 willekeurig gekozen leden in zitten. Zij wilden alle vluchten schrappen voor plekken waar je binnen vier uur met de trein kunt komen, maar dat voorstel haalde het niet. Critici zeggen dat de milieu-winst daarom beperkt is.

Voordat het verbod van kracht wordt, moet het nog langs de senaat.

Will Smith trekt filmproductie terug uit Georgia om omstreden kieswet

Will Smith gaat zijn nieuwste film Emancipation toch niet produceren in Georgia. Smith en de regisseur van de film, Antoine Fuqua, trekken zich terug uit protest tegen de nieuwe kieswet van de staat. Dat meldt de BBC.

Georgia koos vorige maand voor strengere regels rondom het stemmen. Volgens critici beperken die regels in de praktijk met name zwarte kiezers in hun stemrecht.

Smith en Fuqua zeggen de keuze te maken na weken van gesprekken met politici uit Georgia.

Jonge economen pleiten voor maximuminkomens bedrijfsleven

Een denktank van jonge economen wil dat er een maximum komt voor topinkomens in het bedrijfsleven. Dat is een van de adviezen in een rapport dat ze gisteren overhandigden aan hoogleraar en oud-premier Balkenende, zo meldt het FD.

De economen vinden dat er anders moet worden nagedacht over welvaart.

Eén van hun aanbevelingen is het instellen van een burgerraad. Die raad zou – met ondersteuning van experts – met voorstellen moeten komen over eerlijke minimum- en maximum-salarissen per sector.

Het rapport is overhandigd aan Balkenende omdat de norm voor maximum salarissen in de publieke sector, de balkenendenorm, naar hem is vernoemd. De hoogleraar gaat de adviezen van de economen gebruiken in een eigen studie.

Kabinet onderzoekt verlofregeling na doodgeboorte of miskraam

Het kabinet gaat onderzoeken of het mogelijk is om een paar dagen verlof te geven na een doodgeboorte of miskraam. Dat meldt de NOS.

Vorige maand werd in Nieuw-Zeeland een wet aangenomen die dat regelt. GroenLinks en de SGP willen dat zo’n regeling er ook in Nederland komt.

Demissionair minister Koolmees van sociale zaken gaat dat nu dus onderzoeken. De uitkomsten worden dit jaar nog verwacht.

Grote steden trekken geld uit voor theaterfestival De Parade

Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam maken 425.000 euro vrij om theaterfestival De Parade in leven te houden. Dat schrijft Het Parool.

Normaal gesproken kan het festival rondkomen zonder subsidies. Daardoor dreigde het volgens directeur Nicole van Vessum bij alle steunpakketten buiten de boot te vallen.

Van Vessum zegt ontroerd te zijn door de steun, en ziet deze als een extra stimulans om door te gaan.

Opruimtip voor een heldere geest: ‘Begin met een lege kamer’

Het mag dan koud zijn, maar dat maakt het niet minder tijd voor een goede lenteschoonmaak. Alleen waar en hoe begin je.

Professioneel opruimer Dilly Carter geeft in The Guardian een aantal tips. Bijvoorbeeld: begin altijd met een lege kamer. Is je kamer een zooi, werk dan niet vanuit die rommel. Haal alle spullen eruit, en stal ze – als dat kan – uit in je tuin. Een schilder maakt immers ook geen kunstwerk door over z’n vorige pronkstuk heen te schilderen.

De volgende stap is om alleen de spullen terug te leggen die je echt nodig hebt. Het doel is om ruimte te creëren, want teveel spullen vertroebelen je geest, zegt Carter.

Google waarschuwt ‘smartphone-zombies’ met melding op telefoon

Totaal verdiept zijn in je smartphone en over straat lopen – het is geen goede combinatie, maar het wordt wel veel gedaan. Google gaat gebruikers van Android daarom waarschuwen met een melding. Dat schrijft RTL Nieuws.

Als je de functie aan hebt staan op je telefoon en je bent er al wandelend op aan het kijken, verschijnt de melding in beeld. Op dit moment werkt de functie alleen nog op telefoons van Pixel.

Het is niet voor het eerst dat zogeheten ‘smartphone-zombies’ worden gewaarschuwd voor hun gedrag. In 2016 installeerde de Zuid-Koreaanse stad Seoul honderdend verkeersborden voor in hun telefoon verdiepte slenteraars.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
16:45 Avery*Sunshine
all in my head avery*sunshine
16:41 Chic
everybody dance chic
16:38 Raul Midon + Metropole Orkest
ride on a rainbow raul midon + metropole orkest
16:37 Ben L'oncle Soul
seven nation army ben l'oncle soul
16:25 Lionel Richie
all night long lionel richie
16:21 Michael Kiwanuka
beautiful life michael kiwanuka
16:17 Kelis
trick me kelis
16:12 Matt Bianco
too late for love matt bianco
16:10 Johnny Guitar Watson
real mother for ya (album version) johnny guitar watson
15:54 Ramsey Lewis
the in crowd ramsey lewis