Verzekeringsfraudeurs zonder politieonderzoek voor de strafrechter?

In 2017 werden 11,5-duizend mensen betrapt op verzekeringsfraude. Er komt nu mogelijk een oplossing om deze fraudeurs aan te pakken.

Het OM voert namelijk een aantal proefprocessen uit waarbij de verzekeraar zelf het politiewerk doet. Op die manier komen de verzekeringsfraudeurs binnenkort mogelijk zonder politieonderzoek voor de rechter te staan. Op die manier wil justitie meer fraudeurs aanpakken zonder dat de werkdruk bij de politie toeneemt. Nu blijven er veel zaken liggen omdat er te weinig mankracht bij de politie is. Officier van Justitie Petra Willemse zegt in het AD dat uiteindelijk jij en ik deze schade betalen in de vorm van een hogere verzekeringspremie. 

Maar hoogleraar strafrecht, Anton van Kalmthout, plaatst vraagtekens bij deze aanpak. Hij zegt dat er zelfs bij politieverhoren al makkelijk tunnelvisie kan ontstaan. Dat kan je nog eerder verwachten bij verzekeringsmaatschappijen. Die hebben namelijk een groot belang bij het terugkrijgen van geld.

Wat vind jij? Is het een goede zaak dat deze fraudeurs sneller voor de rechter komen te staan? Of vind jij dat er altijd politieonderzoek aan vooraf moet gaan? Laat het weten via onze discussiegroep op de Facebookpagina van het Nieuws van de Vooruitgang.

Bericht achterlaten