De dag in vooruitgang: Rapport voorziet betere toekomst kalfjes, en meer
0

De dag in vooruitgang: Rapport voorziet betere toekomst kalfjes, en meer

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van maandag 15 maart 2021. 

Het einde van de kalvermesterij lijkt in zicht

Dat is de conclusie van een onderzoek naar de branche in opdracht van het ministerie van Landbouw. De NOS schrijft daar vandaag over.

Op dit moment gaat 70 procent van de kalfjes uit de melk-industrie na 14 dagen naar bedrijven die ze vetmesten voor vlees. Deze bedrijven importeren ook kalveren uit het buitenland. Al met al worden elk jaar anderhalf miljoen kalveren in Nederland geslacht.

De gezondheid van de dieren is vaak slecht, en hun mest zorgt voor milieuproblemen. Volgens het rapport staat het bestaansrecht van de branche daarom onder druk. Het schetst drie toekomstscenario’s, waarin de de import van kalveren aan banden wordt gelegd en het welzijn van de dieren wordt verbeterd.

Verwacht wordt dat het rapport tijdens de kabinetsformatie op tafel komt als onderdeel van de discussie over landbouw.

Meer ruimte voor fietsers in Europese steden

Van autovrije straten tot tijdelijke ‘pop-up-fietspaden’; sinds de pandemie is er in Europese steden meer ruimte gecreëerd voor fietsers en voetgangers, als veilig alternatief voor het openbaar vervoer. Deze extra ruimte is in veel gevallen een blijver, lezen we in The Guardian.

Volgens de European Cyclists Federation is er in totaal zo’n 1000 kilometer aan extra fietspaden bijgekomen. In Lissabon, daar is het oppervlak aan fietspaden bijvoorbeeld verdubbeld. Ook in Barcelona en Milaan zijn meer fietspaden gekomen, en daardoor wordt sinds de pandemie respectievelijk 10 en 22 procent meer gefietst. Parijs spant de kroon: daar is het aantal fietsers sinds corona met 70 procent gegroeid.

Ayahuasca-stof ingezet tegen depressie

Voor het eerst wordt onderzoek gedaan naar het hallucinogeen DMT als potentieel middel tegen depressie, meldt de BBC. DMT is de werkzame stof van ayahuasca, een plantenbrouwsel dat oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika van oudsher gebruiken bij rituelen.

Bij de behandeling wordt DMT gecombineerd met gesprekstherapie. De onderzoekers hopen dat deze aanpak een oplossing biedt voor mensen bij wie gewone antidepressiva niet aanslaan.

Deelnemers worden na de behandeling nog zes maanden in de gaten gehouden om te kijken wat de langetermijneffecten zijn.

De zeearend is terug

De grootste roofvogel van Nederland, de zeearend, was hier bijna uitgestorven. Maar inmiddels heeft de vogel het weer naar zijn zin in Nederland, zo schrijft de Volkskrant.

Een van de redenen daarvoor is wat tegenstrijdig: doordat het boerengrasland eenzijdiger is geworden, trekt het ook meer ganzen – en die zijn voor de zeearend een makkelijke prooi. Daarnaast is de biodiversiteit op sommige plekken in het land vooruit gegaan. Vooral in Friesland blijkt de zeearend goed op zijn plek.

Lotte (25) maakt servies van duivenpoep

En daar is niks vies aan, zegt ze tegen RTL Nieuws. Ze verwarmt de poep eerst tot 1050 graden, zodat alle bacteriën eruit gaan. Dan mengt ze het door wat glazuur, dat ze aanbrengt op het aardewerken servies. Door de mineralen en zouten in de duivenpoep krijgt het servies allerlei spikkels.

Lotte won met haar creaties al verschillende prijzen. Haar project begon als een soort vredesmissie: in het plaatsje Horst in Limburg was een ruzie ontstaan vanwege een grote hoeveelheid duivenpoep op de kerk. Het kerkbestuur wilde een roofvogel inzetten om de duiven te lijf te gaan en dat leidde tot grote onvrede bij de postduivenvereniging. Lotte hoopt dat haar servies helpt om de ruziënde partijen nader tot elkaar te brengen.

Kunstmatige intelligentie spoort lekkend rioolwater op

In het Verenigd Koninkrijk zijn honderden lekkages van riolen in kaart gebracht. Dat is te danken aan de inzet van kunstmatige intelligentie, schrijft de BBC.

Een algoritme werd getraind met data van waterzuiveringsinstallaties. Het systeem leerde zichzelf om op te sporen waar het rioolwater op ongewenste momenten een rivier in stroomde.

Volgens de onderzoekers kunnen zuiveringsinstallaties de techniek overnemen, om ongewenste lekkages tegen te gaan.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
11:26 Nostalgia 77 ft. Josa Peit
simmerdown nostalgia 77 ft. josa peit
11:22 Paul Simon
50 ways to leave your lover paul simon
11:18 The Bamboos
nothing i wanna know about the bamboos
11:14 2Pac
do for love 2pac
11:10 Gregory Porter & Laura Mvula
water under bridges gregory porter & laura mvula
11:06 Aretha Franklin
what a fool believes aretha franklin
10:54 Commodores
brick house commodores
10:50 Lalah Hathaway & Robert Glasper
show me your soul lalah hathaway & robert glasper
10:47 Otis Redding
fa-fa-fa-fa fa (sad song) otis redding
10:43 Lenny Kravitz
i belong to you lenny kravitz