De dag in vooruitgang: Eerste Disneyfilm met Zuidoost-Aziatische heldin
0

De dag in vooruitgang: Eerste Disneyfilm met Zuidoost-Aziatische heldin

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van donderdag 11 maart 2021. 

Europees Parlement wil misstanden in productieketens tegengaan

Bedrijven in Europa zouden geen producten mogen verkopen die zijn gemaakt met inzet van dwangarbeid of moderne slavernij – dat vindt althans een meerderheid van het Europees Parlement, zo meldt de NOS.

Het parlement is voor een wet die bedrijven verplicht om te onderzoeken of er in hun productieketen misstanden voorkomen. De initiatiefwet gaat nu naar de Europese Commissie. Als die besluit met een wet te komen, moeten de lidstaten deze nog goedkeuren.

Eerste Disneyfilm met Zuidoost-Aziatische heldin in de hoofdrol

Diverse kranten schrijven vandaag over de nieuwe Disneyfilm Raya and the Last Dragon. Het verhaal speelt zich af op een verzonnen plek in Zuidoost-Azië, Kumandra. En het is de allereerste Disney-productie met een Zuidoost-Aziatische heldin in de hoofdrol.

Raaya’s stem wordt gedaan door de Vietnamees-Amerikaans actrice Kelly Marie Tran. Voor haar is deze film heel speciaal, zegt ze tegen de BBC, want als meisje herkende ze zichzelf niet in de films en andere media die er waren.

Er is veel lof voor de film, maar kritiek is er ook. Sommige mensen vinden het niet juist dat het verhaal een fictieve mengelmoes is van verschillende Zuidoost-Aziatische plekken en culturen. Anderen zeggen dat dit met Frozen niet anders is; deze film lijkt geïnspireerd op diverse Scandinavische landen.

‘Historische stap’: vrouwelijke ministers in interimregering Libië

Het parlement van Libië heeft een nieuwe interimregering goedgekeurd. En dat is vooruitgang om twee redenen, zo lezen we bij de NOS. Ten eerste wordt het gezien als een belangrijke stap in het vredesproces van het land, en ten tweede zitten er in de interimregering vijf vrouwen.

Onder meer de ministers van buitenlandse zaken en justitie zijn vrouw – posities die voorheen altijd werden bekleed door een man.

Een positieve ontwikkeling, maar er is nog veel te winnen. Zo zegt de Libische politica Al-Yacoubi dat ze constant te maken heeft met agressie en doodsbedreigingen.

Bouw eerste Nederlandse waterstofschip gestart

Voor het eerst wordt op Hollandse bodem een schip gebouwd dat volledig op waterstof gaat varen.
Het ministerie van infrastructuur trekt 4 miljoen euro uit voor de ontwikkeling en de bouw, zo is vandaag te lezen in Trouw.

Het project moet inzichten geven over het gebruik van waterstof in de binnenvaart op grotere schaal, aldus minister Van Nieuwenhuizen. Het plan is dat de Antonie, zo heet het schip, over twee jaar in het water ligt.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
11:10 Gregory Porter & Laura Mvula
water under bridges gregory porter & laura mvula
11:06 Aretha Franklin
what a fool believes aretha franklin
10:54 Commodores
brick house commodores
10:50 Lalah Hathaway & Robert Glasper
show me your soul lalah hathaway & robert glasper
10:47 Otis Redding
fa-fa-fa-fa fa (sad song) otis redding
10:43 Lenny Kravitz
i belong to you lenny kravitz
10:39 Belleruche
anything you want (not that) belleruche
10:36 Stevie Wonder
isn't she lovely stevie wonder
10:26 Omar
there's nothing like this omar
10:22 Gabin ft. Dee Dee Bridgewater
into my soul gabin ft. dee dee bridgewater