Waarom het zeewierwoud uit My Octopus Teacher een ‘romantische’ naam krijgt
0

Waarom het zeewierwoud uit My Octopus Teacher een ‘romantische’ naam krijgt

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van woensdag 14 april 2021. 

Waarom het zeewierwoud uit My Octopus Teacher een ‘romantische’ naam krijgt

Het grootste deel van alle zuurstof op aarde komt van de oceaan, en dat is voor een belangrijk deel te danken aan kelpwouden: gebieden in ondiep water langs de kust waar veel kelp, een soort zeewier, groeit.

Lang niet iedereen weet hoe belangrijk die gebieden zijn. Daar wil de natuurorganisatie Sea Change Project verandering in brengen. Zij geven een kelpwoud aan de Zuid-Afrikaanse kust een nieuwe naam: The Great African Sea Forest.

Wanneer een natuurgebied een identiteit heeft, is het makkelijker om het te beschermen, zegt Swati Thiyagarajan van Sea Change Project tegen de BBC. “Als we dit gebied op de lange termijn willen beschermen, moeten we mensen er eerst bewust van maken.”

“Als je denkt aan ‘wild’ denk je aan de Serengeti, de Masai Mara, The Great Barrier Reef”, vertelt Thiyagarajan. “Hetzelfde soort romantiek en verbeelding willen we verbinden aan het kelpwoud.”

Het zou trouwens goed kunnen dat dit Zuid-Afrikaanse kelpwoud wel eens hebt gezien – althans, op Netflix. Het is namelijk het gebied waar de prijswinnende film My Octopus Teacher is opgenomen. Sea Change Project droeg ook bij aan de productie van de film.

Foto: Sea Change Project

Primeur: Nieuw-Zeeland komt met klimaatwet voor financiële bedrijven

Nieuw-Zeeland komt als eerste land ter wereld met een wet die financiële bedrijven verplicht om de impact van hun investeringen op het klimaat in kaart te brengen. Dat meldt de BBC.

Nieuw-Zeeland wil in 2050 CO2-neutraal zijn, en het land wil dat de financiële sector zijn steentje bijdraagt aan dat doel.

De wet gaat gelden voor financiële bedrijven met 1 miljard NZ dollar of meer aan activa; omgerekend komt dat neer op zo’n 600 miljoen euro.

Amsterdamse vrouwen koken voor daklozen tijdens Ramadan

De Ramadan is begonnen, en tien vrouwen uit Amsterdam vullen de vastenmaand op een bijzondere manier in. Zij koken elke dag 200 maaltijden voor dakloze mensen. Dat schrijft het AD.

Het gaat om een initiatief van de stichting Samen Sterk Vrouwen West.

Volgens de krant dragen veel Amsterdammers de actie een warm hart toe. Zo kregen de vrouwen gisteren 100 kilo gratis aardappels om maaltijden van te maken. Ook komen buurtbewoners kleding langsbrengen voor daklozen.

Bodywash met verpakking die oplost in de douche

Het Amerikaanse merk PLUS brengt het op de markt, meldt Fast Company.

De verpakking is een soort envelopje gemaakt van houtpulp. Daarin zit een gedroogd velletje. Doe je daar water bij, dan verandert het in een bodywash.

PLUS wil met dit product twee vliegen in één klap slaan, zeggen ze. Doordat er aan de bodywash nog geen water is toegevoegd, is het product heel licht en neemt het qua transport weinig ruimte in. En aan de verpakking komt dus geen plastic te pas. Al met al bespaart dat volgens de makers 80 procent aan uitstoot vergeleken met de gemiddelde bodywash.

De verpakking van houtpulp kun je na gebruik gewoon laten vallen in de douche. Daar spoelt ‘ie – na te zijn opgelost – door het putje.

Utrechtse Visdeurbel blijkt populair

De allereerste visdeurbel ter wereld is in de eerste twee weken al meer dan 32.000 keer ingedrukt. Dat meldt de NOS.

De bel is geïnstalleerd bij de Weerdsluis in Utrecht. Via visdeurbel.nl kan iedereen kijken of er vissen voor de sluis liggen die naar de Oudegracht willen, bijvoorbeeld om eitjes te leggen. Als je op de bel drukt krijgt de sluiswachter een seintje en kan hij de sluis voor de vissen opendoen.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
15:37 Black Eyed Peas
where is the love black eyed peas
15:33 Rose Royce
is it love you're after (12 version) rose royce
15:24 RH Factor
forget regret rh factor
15:21 Des'ree
feel so high des'ree
15:17 Bill Withers
harlem bill withers
15:14 Jeangu Macrooy
second hand lover jeangu macrooy
15:10 Sade
hang on to your love sade
15:06 Beats International
dub be good to me beats international
14:53 Earth Wind and Fire
fantasy earth wind and fire
14:45 Erykah Badu
apple tree erykah badu