Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Waarom niets doen goed voor je is
17

Waarom niets doen goed voor je is

Een beetje uit het raam turen of bewegingloos op een stoel zitten dagdromen. Het klinkt misschien lui, maar volgens The New York Times is het hartstikke gezond – en zelfs goed voor je productiviteit.

Uit onderzoek van de de Britse psycholoog Sandi Mann blijkt dat als je je gedachten af en toe de vrije loop laat, dat leidt tot meer creativiteit. Ook de oplossing voor een ingewikkeld probleem wordt vaak juist tijdens het niks-doen gevonden.

Om het concept een beetje vorm te geven, introduceert The New York Times aan haar lezers een Nederlandse term die wij natuurlijk kennen: “niksen”. In een cultuur waarin we constant druk en bezig zijn, kan het nog best een uitdaging zijn om even helemaal niets te doen. Maar met deze drie tips kom je een heel eind.

  1. Ruim tijd in om te niksen

Het inplannen van niets-doen klinkt misschien tegenstrijdig. Maar als je erover nadenkt is het zo’n gek idee nog niet. Heb je bijvoorbeeld aan het begin van de ochtend altijd een scherpe focus, maar verslapt je concentratie steevast rond de klok van 11 – dan is dat jouw moment om je gedachten de vrije loop te laten. Daarvoor hoef je trouwens niet per se op een stoel voor je uit te zitten staren. Een wandeling maken geldt ook als niksen.

  1. Niks openlijk en eerlijk

Vraagt je collega wat je aan het doen bent terwijl je zit te niksen? Voel je dan niet bezwaard om te zeggen dat je even niets doet. Ook het nemen van pauzes en vakanties moet geen reden zijn om je opgelaten te voelen.

  1. Hou vol 

Alle begin is moeilijk en ook een beginnend nikser zal dat ondervinden. Het kan goed zijn dat je drukke hoofd dat niets-doen aan het begin maar ongemakkelijk vindt. Zie het als een nieuwe sport waarvan je in eerste instantie spierpijn krijgt. Als je volhoudt zul je snel genoeg merken: af en toe helemaal niets doen is goed voor je.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
00:35 James Taylor Quartet
see a brighter day james taylor quartet
00:31 Whispers
it's a love thing whispers
00:28 Curtis Harding
keep on shining curtis harding
00:24 Third World
now that we found love third world
00:20 Stevie Ann
sweet surprise stevie ann
00:17 The Weeknd & Daft Punk
i feel it coming the weeknd & daft punk
00:13 The Isley Brothers ft. Ronald Isley & Snoop Dogg
friends & family the isley brothers ft. ronald isley & snoop dogg
00:08 Chaka Khan
i feel for you chaka khan
00:05 Michael Buble
the more i see you michael buble
00:02 Alain Clark
back in my world alain clark