Waarom niets doen goed voor je is
17

Waarom niets doen goed voor je is

Een beetje uit het raam turen of bewegingloos op een stoel zitten dagdromen. Het klinkt misschien lui, maar volgens The New York Times is het hartstikke gezond – en zelfs goed voor je productiviteit.

Uit onderzoek van de de Britse psycholoog Sandi Mann blijkt dat als je je gedachten af en toe de vrije loop laat, dat leidt tot meer creativiteit. Ook de oplossing voor een ingewikkeld probleem wordt vaak juist tijdens het niks-doen gevonden.

Om het concept een beetje vorm te geven, introduceert The New York Times aan haar lezers een Nederlandse term die wij natuurlijk kennen: “niksen”. In een cultuur waarin we constant druk en bezig zijn, kan het nog best een uitdaging zijn om even helemaal niets te doen. Maar met deze drie tips kom je een heel eind.

  1. Ruim tijd in om te niksen

Het inplannen van niets-doen klinkt misschien tegenstrijdig. Maar als je erover nadenkt is het zo’n gek idee nog niet. Heb je bijvoorbeeld aan het begin van de ochtend altijd een scherpe focus, maar verslapt je concentratie steevast rond de klok van 11 – dan is dat jouw moment om je gedachten de vrije loop te laten. Daarvoor hoef je trouwens niet per se op een stoel voor je uit te zitten staren. Een wandeling maken geldt ook als niksen.

  1. Niks openlijk en eerlijk

Vraagt je collega wat je aan het doen bent terwijl je zit te niksen? Voel je dan niet bezwaard om te zeggen dat je even niets doet. Ook het nemen van pauzes en vakanties moet geen reden zijn om je opgelaten te voelen.

  1. Hou vol 

Alle begin is moeilijk en ook een beginnend nikser zal dat ondervinden. Het kan goed zijn dat je drukke hoofd dat niets-doen aan het begin maar ongemakkelijk vindt. Zie het als een nieuwe sport waarvan je in eerste instantie spierpijn krijgt. Als je volhoudt zul je snel genoeg merken: af en toe helemaal niets doen is goed voor je.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
07:18 Jill Scott
golden jill scott
07:14 Shaun Escoffery
nature's call shaun escoffery
07:10 Carole King
it's too late carole king
07:05 Jose James
promise in love jose james
07:01 Angie Stone
life story angie stone
06:54 Stevie Wonder
he's misstra know-it-all stevie wonder
06:51 De La Soul
me, myself and i de la soul
06:47 George Benson
love x love (edit) george benson
06:44 Jonathan Jeremiah
good day jonathan jeremiah
06:38 Blue Boy
remember me blue boy