Waarom zingen in lockdown een goed idee is
19

Waarom zingen in lockdown een goed idee is

Je smoort al snel je innerlijke Beyonce als je geen toon kan houden (Florence Jenkins Foster uitgezonderd). Maar zingen heeft een aantal opmerkelijk positieve effecten, blijkt uit onderzoek. Het wordt gezien als ‘werelds meest toegankelijk stressverlichter’. 

In een Australische studie werd via MRI-scans onderzocht hoe de hersenen reageren wanneer iemand zingt. Daaruit blijkt dat grote delen van ons brein oplichten. Beide kanten van de hersenen komen tot leven en ook de emotienetwerken van de hersenen worden geactiveerd.

Wanneer we praten, licht alleen de hersenhelft op die met taal te maken heeft. De fysieke inspanning die gepaard gaat met zingen, zoals de bewegingen van onze mond en lichaam en het vullen van onze longen, zorgt voor verbetering van onze stemming. Het is in feite een lichamelijke oefening waarbij endorfines vrijkomen, stofjes die zorgen voor vermindering van stress en verbetering van slaap.

Uitgebreid zangnetwerk

Maar, moet je goed kunnen zingen om deze effecten te ervaren? Ja en nee, stelt onderzoeksleider en klinisch neuropsycholoog Sarah Wilson, verbonden aan de Universiteit van Melbourne. Wanneer mensen die nauwelijks of nooit zingen werden gescand, zagen zij alleen de taalkant van het brein oplichten. Als professionele of alledaagse douche zangers en zangeressen zongen, zagen zij wel in beiden kanten van het brein activiteit oplichten. Hoe beter je bent in zingen, des te uitgebreider je ‘zangnetwerk’ in je hersenen is. Vaak zingen (vals of niet), draagt dus bij aan de groei van dit netwerk.

Ook is er bewijs gevonden dat zingen in een groep onze empathie en sociale connectie naar elkaar toe versterkt. Naast endorfine komt dan ook het hormoon oxytocine vrij, dat dit gevoel van verbondenheid versterkt. Dit kan verklaren waarom in lockdown mensen over de hele wereld vanaf hun balkons samen gingen zingen.

 


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
18:51 Simply Red
fake simply red
18:48 Raphael Saadiq
be here raphael saadiq
18:39 Melanie Fiona
give it to me right melanie fiona
18:36 Quantic ft. Alice Russell
the sound of everything quantic ft. alice russell
18:32 Rockwell
somebody's watching me rockwell
18:22 James Taylor Quartet
stepping into my life james taylor quartet
18:18 Calvin Harris & Sam Smith
promises calvin harris & sam smith
18:15 Marvin Gaye
mercy mercy me marvin gaye
18:10 Joss Stone
could have been you joss stone
18:07 Galliano
prince of peace galliano