Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Waarom zingen in lockdown een goed idee is
19

Waarom zingen in lockdown een goed idee is

Je smoort al snel je innerlijke Beyonce als je geen toon kan houden (Florence Jenkins Foster uitgezonderd). Maar zingen heeft een aantal opmerkelijk positieve effecten, blijkt uit onderzoek. Het wordt gezien als ‘werelds meest toegankelijk stressverlichter’. 

In een Australische studie werd via MRI-scans onderzocht hoe de hersenen reageren wanneer iemand zingt. Daaruit blijkt dat grote delen van ons brein oplichten. Beide kanten van de hersenen komen tot leven en ook de emotienetwerken van de hersenen worden geactiveerd.

Wanneer we praten, licht alleen de hersenhelft op die met taal te maken heeft. De fysieke inspanning die gepaard gaat met zingen, zoals de bewegingen van onze mond en lichaam en het vullen van onze longen, zorgt voor verbetering van onze stemming. Het is in feite een lichamelijke oefening waarbij endorfines vrijkomen, stofjes die zorgen voor vermindering van stress en verbetering van slaap.

Uitgebreid zangnetwerk

Maar, moet je goed kunnen zingen om deze effecten te ervaren? Ja en nee, stelt onderzoeksleider en klinisch neuropsycholoog Sarah Wilson, verbonden aan de Universiteit van Melbourne. Wanneer mensen die nauwelijks of nooit zingen werden gescand, zagen zij alleen de taalkant van het brein oplichten. Als professionele of alledaagse douche zangers en zangeressen zongen, zagen zij wel in beiden kanten van het brein activiteit oplichten. Hoe beter je bent in zingen, des te uitgebreider je ‘zangnetwerk’ in je hersenen is. Vaak zingen (vals of niet), draagt dus bij aan de groei van dit netwerk.

Ook is er bewijs gevonden dat zingen in een groep onze empathie en sociale connectie naar elkaar toe versterkt. Naast endorfine komt dan ook het hormoon oxytocine vrij, dat dit gevoel van verbondenheid versterkt. Dit kan verklaren waarom in lockdown mensen over de hele wereld vanaf hun balkons samen gingen zingen.

 


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
05:45 Durand Jones & The Indications
circles durand jones & the indications
05:42 Robert Palmer
every kinda people robert palmer
05:40 Paul Carrack
groovin' paul carrack
05:36 Fun Lovin' Criminals
loco fun lovin' criminals
05:32 Van Morrison
only a song van morrison
05:29 Al Green
l.o.v.e (love) al green
05:24 Janet Jackson
escapade janet jackson
05:21 Etta James
stormy weather etta james
05:17 De La Soul
ring ring ring (ha ha hey) de la soul
05:13 Steffen Morrison
positivity steffen morrison