Wat doe jij om te ontspannen?

In de ochtendshow Sublime Sunrise kwam vanochtend de stress in ons dagelijke leven aan bod. Voor het slapengaan nog even je e-mail checken, een afspraak maken voor het weekend: we zijn hartstikke druk. Ontspannen schiet er dan nog wel eens bij in. Wat doe jij als je even wilt relaxen?

De huidige maatschappij is er eigenlijk op gericht dat we het bijna ‘goed’ doen als we het druk hebben. Althans, zo wordt het vaak ervaren, en dat is natuurlijk niet goed voor onze mentale gesteldheid. We kampen bijvoorbeeld met misselijkheid, somberheid, zijn prikkelbaarder en hebben meer pijnklachten. 

Een goede manier om ons op stress voor te bereiden, is door mentaal te trainen voor een uitdagende situatie. Sian Leah Beilock legt bijvoorbeeld in onderstaande TED-talk uit dat een voetballer zich bijvoorbeeld wel fysiek voorbereidt op een wedstrijd door keihard te trainen. Als er echter een voetbalscout aanwezig is en de speler weet dat hij of zij geëvalueerd wordt. Uiteraard voelt de speler dat en gaat hij ook minder presteren. Op dat soort situaties kunnen we trainen, aldus Beilock. Als je dit soort situaties simuleert, zul je ze eerder herkennen en ben je er beter op voorbereid als het daadwerkelijk zover is. 

De mindfulnesscursus is een andere oplossing om stress tegen te gaan. Susan van Sublime gaat elke maandag naar zo’n cursus toe en de grote tip die ze daar vandaan haalt, is de aanwezigheid in het hier en nu. Als je doorhebt dat je afdwaalt, is het goed om je daarvan bewust te worden en proberen ‘terug te komen in het moment’. Wat doe jij om te ontspannen?

Bericht achterlaten