Waterbedrijf gebruikt mosselen als ‘alarm’ tegen vervuild water, en meer nieuws
1

Waterbedrijf gebruikt mosselen als ‘alarm’ tegen vervuild water, en meer nieuws

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van woensdag 27 oktober 2021. 

Waterbedrijf gebruikt mosselen als ‘alarm’ tegen vervuild water

Waterbedrijf Groningen zet mosselen in om alarm te slaan als het water vervuild is. Dat meldt RTV Noord.

Mosselen blijven langere tijd dicht als het water bijvoorbeeld vervuild is door bestrijdingsmiddelen. Als meerdere mosselen dat doen, krijgt het waterbedrijf een seintje via een speciaal kastje, de ‘mosselmonitor’.

De mosselen zijn niet de enige ongewone werknemers van het bedrijf: ze worden bijgestaan door watervlooien. Het bewegingspatroon van vlooien kan namelijk ook vervuiling verraden.

64-jarige Janny maakt bh’s voor vrouwen met één borst

Janny Karst van 64 jaar uit Gees maakt bh’s voor vrouwen met één borst. Dat lezen we bij RTL Nieuws.

Als gevolg van borstkanker is er bij Karst zelf een borst verwijderd. Ze koos ervoor om geen borstreconstructie te doen, maar al snel merkte ze dat het heel moeilijk is om een beha te vinden die lekker zit én er mooi uit ziet.

Karst volgde daarom een opleiding om lingerie te leren maken. Met haar bedrijf Moi Lingerie verkoopt ze nu op maat gemaakte bh’s. In de cup aan de kant waar geen borst zit, zit geen vulling. Met de bh’s hoopt ze het leven van vrouwen die leven met één borst te normaliseren.

Met een bh is Karst zo’n 14 dagen dagen bezig. En dat is geen probleem, zegt ze, want ze hoeft er niet rijk van te worden.

Start-up maakt kattensnoepjes van muizenkweekvlees

Het Amerikaanse bedrijf Because Animals maakt kattensnoepjes met kweekvlees van muizen. Dat schreef Fast Company.

Huisdieren als honden en katten eten meestal voer waar vlees in is verwerkt. En volgens eerder onderzoek is dat voer wereldwijd goed voor een kwart van de milieuimpact van de veeindustrie.

Reden dus voor de start-up om te werken aan een alternatief van muizenvlees uit ‘t lab. Volgens het bedrijf hoeven er geen dieren voor te lijden, en smaakt het naar echte muis.

In de meeste landen is het nog verboden om kweekvlees op de markt te brengen. Alleen in Singapore is er al kweekvlees van kip verkrijgbaar. Toch verwacht Because Animals de kattensnoepjes volgend jaar te kunnen verkopen.

Verzamelaar geeft eeuwenoud Maya-kunststuk na protesten terug aan Guatemala

In Parijs heeft een kunstverzamelaar een kunststuk teruggegeven aan Guatemala. Dat meldt de BBC.

Het gaat om een afbeelding in steen van een oude heerser die is geportretteerd met een roofvogelmasker op zijn hoofd. Het kunststuk verdween meer dan 50 jaar geleden uit de ruïnes van Piedras Negras, een stad gesticht door de Mayas. Drie jaar geleden dook het op in Parijs, waar het geveild zou worden.

Maar protesten uit Guatemala wisten de veiling tegen te houden en de verzamelaar besloot daarop het kunststuk terug te geven.

Primeur: Franse stad Arras krijgt gemeenteraadslid met Syndroom van Down

In de Franse stad Arras is een nieuw gemeenteraadslid aangesteld: Éléonore Laloux. Zij is het eerste raadslid van Frankrijk met het Syndroom van Down. Dat schrijft The Optimist Daily.

Laloux was al woordvoerder van een stichting die ouders van kinderen met het downsyndroom ondersteunt, en bestuurder bij een non-profit die zich inzet voor mensen met een beperking. Als gemeenteraadslid van Arras houdt ze zich bezig met geluk en inclusiviteit.
Ze bedacht bijvoorbeeld om ook naast een fysieke rondleiding ook een virtuele tour te maken van de klokkentoren van Arras, voor mensen die de trappen niet op kunnen.

Meer broedende schildpadden Kaapverdische eilanden

In Kaapverdië is het aantal broedplaatsen van schildpadden spectaculair toegenomen. In 2015 waren het er nog zo’n 10.000, nu zijn het er bijna 200.000. Dat schrijft The Guardian.

Experts wijzen het succes vooral toe aan beschermingsprogramma’s. Toch zijn er ook zorgen. Op het Kaapverdische eiland Maio werden de afgelopen twee jaar bijvoorbeeld bijna alleen maar vrouwtjes geboren. Dat komt door de opwarming van de aarde: de temperatuur van het zand waar de eieren in worden gelegd is namelijk bepalend voor het geslacht van de schildpadden, en hogere temperaturen zorgen voor meer vrouwtjes.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door BrightVibes. Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
11:53
lost frank ocean
11:49
love me or leave me nina simone
11:46
need somebody to love ady suleiman
11:43
wake up romeo caro emerald
11:40
knock on wood eddie floyd
11:35
no more rain (in this cloud) angie stone
11:26
i need it johnny guitar watson
11:24
the girl from ipanema stan getz & joao gilberto ft. astrud gilberto
11:20
stages adeline ft. kamauu
11:14
really love d'angelo