Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Goed nieuws over bloed doneren
18

Goed nieuws over bloed doneren

Het is vandaag Wereld Bloeddonordag. En het is belangrijk dat hier aandacht aan wordt besteed want de NOS laat weten dat de bloedbank hard op zoek is naar donoren vanwege een ‘lage bloedstand’. Hoog tijd voor een portie positiviteit over bloeddonatie.

Lichamelijke voordelen
In Het Laatste Nieuws, een van de kranten van onze zuiderburen, lezen we dat bloed doneren heel veel lichamelijke voordelen oplevert. Allereerst vermindert bloed doneren de kans op hart- en vaatziekten. Bloed geven helpt namelijk het ijzergehalte in je bloed op peil te houden, en dat
is heel belangrijk voor je hart. Daarnaast moet je lichaam hard werken om verloren bloed terug aan te vullen en dat is dan weer goed voor de stofwisseling en het maakt je lichaam sterker. Tot slot is het ook nog eens goed voor de lijn: door bloed te doneren
verbrand je al snel 650 calorieën!

De bloeddonatie-tool van Facebook
Voor bloedbanken is het niet altijd makkelijk om nieuwe donoren te vinden. Facebook lijkt daar een oplossing voor te hebben. In Amerika heeft het bedrijf een speciale bloeddonatie-tool gelanceerd. Deze tool helpt gebruikers om plekken te vinden waar ze hun bloed kunnen doneren in hun omgeving. Daarnaast krijgen gebruikers een bericht wanneer deze bloedbanken een gebrek aan bloed hebben. Dat deze ontwikkeling van Facebook een succes kan zijn is eigenlijk al bewezen: De donortool van de social-media gigant was al beschikbaar in India, Pakistan, Brazilië en Bangladesh. In deze landen hebben al meer dan 35 miljoen mensen zichzelf geregistreerd.

Universeel bloed
Het is heel belangrijk dat degene die het gedoneerde bloed toegediend krijgt dezelfde bloedgroep heeft als de donor. In spoedsituaties is er alleen niet genoeg tijd om de verschillende soorten bloedgroepen te onderzoeken en te matchen, er zijn er namelijk 300.
Daarom is er heel veel vraag naar de universele bloedgroep ‘O’. Helaas is er vrijwel altijd een tekort aan dit bloed. Maar dit probleem zou binnenkort wel eens verleden tijd kunnen zijn: wetenschappers hebben ontdekt hoe ze een ‘universele’ bloedsoort kunnen maken.

Bloeddonoren, bedankt!
Op verschillende plekken in het land worden de donoren in het zonnetje gezet. Dat gebeurt onder meer bij de Stichting Sanquin Bloedvoorziening in Utrecht, zo lezen we op de website van RTV Utrecht. En in Doorn gaan honderd mariniers zich aanmelden als donor. Bij de kazernes zijn namelijk mobiele bloedbanken opgezet.

En tot slot bij Hart van Nederland een mooi verhaal over de 10-jarige Tjibbe de Louwere. Hij vindt het hoog tijd om zijn donoren persoonlijk te bedanken. Daarom stuurde hij een kaartje met de tekst: ‘Lieve donoren, ik geef jouw donatie een gezicht.. dankjewel dat jij mij dit gezicht wilt geven!’ Tjibbe moet namelijk iedere week aan het infuus omdat zijn lichaam te weinig afweerstoffen aanmaakt. En sinds hij bloed gedoneerd krijgt gaat het veel beter met Tjibbe.

Wil jij je aanmelden als bloeddonor? Dat kan hier op de website van Sanquin.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
17:06 Justin Timberlake
rock your body justin timberlake
16:55 Stevie Wonder
village ghetto land stevie wonder
16:50 Mary J Blige
i'm goin' down mary j blige
16:46 Dionne Warwick
heartbreaker dionne warwick
16:41 Johnny Guitar Watson
ain't that a bitch johnny guitar watson
16:37 Shola Ama
you might need somebody shola ama
16:34 Diana Ross & the Supremes
you keep me hangin' on diana ross & the supremes
16:29 Heatwave
the groove line heatwave
16:22 Raphael Saadiq
movin' down the line raphael saadiq
16:18 Etta James
i just want to make love to you etta james