Win legendarische one-of-a-kind LP's bij de Sublime Experience - Klik Hier
Trouwe hondenogen
18

Trouwe hondenogen

Weet je waarom honden soms zo vertederend zijn? Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Portsmouth die de verschillen tussen honden en wolven in kaart brachten, hebben hierop het antwoord gevonden.

Het heeft te maken met de bijzondere manier waarop een hond je kan aankijken.

…Tot zover misschien nog geen verrassing, want we kennen allemaal de uitdrukking ‘trouwe hondenogen’. Maar we weten nu ook hoe die blik precies tot stand komt. Honden blijken namelijk te beschikken over een speciaal wenkbrauwspiertje. Dat spiertje hebben zij door de eeuwen heen ontwikkeld, speciaal om in de smaak te vallen bij de mens. Handig als je elke dag verse brokken wilt krijgen. Het ontstaan van de spier is dus een direct gevolg van onze beslissing om honden als huisdier te gaan houden. De eerste mensen die op dit lumineuze idee kwamen leefden trouwens zo’n 14 duizend jaar geleden.

Met hun bijzondere wenkbrauwen kunnen honden met grotere ogen en een trouwe blik iemand aankijken. En dankzij die blik krijgen mensen dan weer de onweerstaanbare neiging om voor de hond te zorgen. Er is trouwens een uitzondering: de Siberische Husky, een van de oudere hondenrassen, beschikt niet over de speciale spier. En ook wolven beschikken meestal niet over deze ‘levator anguli oculi medialis’, zoals de spier officieel heet.

De resultaten zijn niet alleen relevant voor onze omgang met dieren, maar laten ook zien hoe belangrijk gezichtsuitdrukkingen zijn om elkaar te kunnen begrijpen.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
23:00 Chimes
i still haven't found what i'm looking for chimes
22:54 Melody Gardot
your heart is as black as the night melody gardot
22:49 98 Degrees & Stevie Wonder
true to your heart 98 degrees & stevie wonder
22:46 Keni Burke
risin' to the top (edit) keni burke
22:43 John Legend
actions john legend
22:38 James Morrison
beautiful life james morrison
22:35 LA Boppers
is this the best la boppers
22:30 Angie Stone
no more rain (in this cloud) angie stone
22:24 Lee Ritenour
is it you? lee ritenour
22:20 Full Crate ft. Gangs Of Kin & Elique Curiel
rollercoaster full crate ft. gangs of kin & elique curiel