Win te gekke Pioneer Prijzen bij Funky Friday - Klik Hier
winactie pioneer dashcam
Trouwe hondenogen
18

Trouwe hondenogen

Weet je waarom honden soms zo vertederend zijn? Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Portsmouth die de verschillen tussen honden en wolven in kaart brachten, hebben hierop het antwoord gevonden.

Het heeft te maken met de bijzondere manier waarop een hond je kan aankijken.

…Tot zover misschien nog geen verrassing, want we kennen allemaal de uitdrukking ‘trouwe hondenogen’. Maar we weten nu ook hoe die blik precies tot stand komt. Honden blijken namelijk te beschikken over een speciaal wenkbrauwspiertje. Dat spiertje hebben zij door de eeuwen heen ontwikkeld, speciaal om in de smaak te vallen bij de mens. Handig als je elke dag verse brokken wilt krijgen. Het ontstaan van de spier is dus een direct gevolg van onze beslissing om honden als huisdier te gaan houden. De eerste mensen die op dit lumineuze idee kwamen leefden trouwens zo’n 14 duizend jaar geleden.

Met hun bijzondere wenkbrauwen kunnen honden met grotere ogen en een trouwe blik iemand aankijken. En dankzij die blik krijgen mensen dan weer de onweerstaanbare neiging om voor de hond te zorgen. Er is trouwens een uitzondering: de Siberische Husky, een van de oudere hondenrassen, beschikt niet over de speciale spier. En ook wolven beschikken meestal niet over deze ‘levator anguli oculi medialis’, zoals de spier officieel heet.

De resultaten zijn niet alleen relevant voor onze omgang met dieren, maar laten ook zien hoe belangrijk gezichtsuitdrukkingen zijn om elkaar te kunnen begrijpen.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
02:33 Bill Withers
lovely day (edit) bill withers
02:29 Rahsaan Patterson
so hot rahsaan patterson
02:24 H.E.R.
hold on h.e.r.
02:20 Sergio Mendes & John Legend
please baby don't sergio mendes & john legend
02:15 Janet Jackson
all for you janet jackson
02:11 Eric Clapton
change the world eric clapton
02:07 Brothers Johnson
stomp! brothers johnson
02:04 Frank Sinatra
i've got you under my skin frank sinatra
02:00 Chaka Khan
i was made to love him chaka khan
01:56 Jones
giving it up jones