Trouwe hondenogen
18

Trouwe hondenogen

Weet je waarom honden soms zo vertederend zijn? Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Portsmouth die de verschillen tussen honden en wolven in kaart brachten, hebben hierop het antwoord gevonden.

Het heeft te maken met de bijzondere manier waarop een hond je kan aankijken.

…Tot zover misschien nog geen verrassing, want we kennen allemaal de uitdrukking ‘trouwe hondenogen’. Maar we weten nu ook hoe die blik precies tot stand komt. Honden blijken namelijk te beschikken over een speciaal wenkbrauwspiertje. Dat spiertje hebben zij door de eeuwen heen ontwikkeld, speciaal om in de smaak te vallen bij de mens. Handig als je elke dag verse brokken wilt krijgen. Het ontstaan van de spier is dus een direct gevolg van onze beslissing om honden als huisdier te gaan houden. De eerste mensen die op dit lumineuze idee kwamen leefden trouwens zo’n 14 duizend jaar geleden.

Met hun bijzondere wenkbrauwen kunnen honden met grotere ogen en een trouwe blik iemand aankijken. En dankzij die blik krijgen mensen dan weer de onweerstaanbare neiging om voor de hond te zorgen. Er is trouwens een uitzondering: de Siberische Husky, een van de oudere hondenrassen, beschikt niet over de speciale spier. En ook wolven beschikken meestal niet over deze ‘levator anguli oculi medialis’, zoals de spier officieel heet.

De resultaten zijn niet alleen relevant voor onze omgang met dieren, maar laten ook zien hoe belangrijk gezichtsuitdrukkingen zijn om elkaar te kunnen begrijpen.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
04:08 Aretha Franklin
who's zooming who aretha franklin
04:04 George Benson
show me the love george benson
04:01 Gabriel Rios
broad daylight gabriel rios
03:56 Windjammer
tossing and turning windjammer
03:53 Jade
don't walk away jade
03:49 Robert Finley
souled out on you robert finley
03:45 Terence Trent D'arby
sign your name terence trent d'arby
03:41 Ray Charles
georgia on my mind ray charles
03:37 Sade
by your side sade
03:34 Common ft. PJ
imagine common ft. pj