Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
Wie zijn de meesterbreinen achter deze megahits?
20

Wie zijn de meesterbreinen achter deze megahits?

Zonder Mark Ronson geen Valerie. En het is bijna niet voor te stellen hoe Erykah Badu had geklonken zonder J Dilla. 5 portretten van producers die stiekem ook jouw Spotify-playlist bepalen.

 

1. Mark Ronson

‘Uptown Funk’ van Bruno Mars, ‘Valerie’ van Amy Winehouse en ‘Shallow’ van Lady Gaga en Bradley Cooper ken je waarschijnlijk allemaal. Maar eigenlijk zijn deze artiesten alleen de zangers van de tracks. Geloof het of niet, maar de tracks zijn gewoon uitgebracht door Mark Ronson! Dit meesterbrein heeft deze ongelofelijke hits namelijk geproduceerd. Mark Ronson is een Britse producer en muzikant. Hij speelt basgitaar, gitaar en keyboard.

Na zijn geflopte debuutalbum, bracht Ronson een tweede album uit met covers van onder andere Coldplay, Kaiser Chiefs en ‘Valerie’ van The Zutons. Dat laatste nummer werd gezongen door Amy Winehouse in 2006, en werd gelijk een megahit. Het nummer stond in Nederland vier weken lang op nummer 1 van de Nederlandse Top 40.
Mark heeft veel met Amy samengewerkt, ook op haar album ‘Back To Black’, bijvoorbeeld op de nummers ‘Rehab’, ‘You Know I’m No Good’ en ‘Back To Black’.  Daar hield het avontuur natuurlijk niet op voor Mark Ronson, want wie kent het nummer ‘Uptown Funk’ van hem en Bruno Mars niet? Precies.

In beide clips van ‘Valerie’ en ‘Uptown Funk’ komt Mark Ronson ook voor. Hij is geen verlegen producer, en houdt wel een beetje van de spotlight. Dat is hem natuurlijk meer dan gegund, want hij doorbreekt hiermee ook een barrière voor andere producers. Vroeger waren vooral de zangers en uitvoerend muzikanten op een track degenen die bekend werden, maar met de komst van Ronson, en met hem alle andere producers die in dit artikel worden genoemd, veranderde dat.

Luister hier verschillende tracks die Mark Ronson heeft geproduceerd:

Bekijk hier de making of van ‘Back to Black’:


2. Pharrell Williams én Chad Hugo (‘The Neptunes’)

De meesten kennen Pharrell Williams als zanger en rapper, maar eigenlijk is hij in de jaren negentig begonnen als producer onder de naam ‘ The Neptunes’samen met zijn vriend Chad Hugo. Williams en Hugo zaten bij elkaar op de middelbare school, waar ze in een bandje speelden en daar ook voor componeerden. Daar werden ze ontdekt door producer Teddy Riley, zanger en producer, die hen vroeg om nog wat productiewerk voor hem te verrichten. Dankzij deze kans deden ‘The Neptunes’ genoeg ervaring op om zelfstandig aan de slag te kunnen gaan.

Hun sound is elektronische funk met Arabische en Aziatische invloeden, inclusief percussie en houtblazers. Een productie van de band wordt meestal gekenmerkt door platte, krachtige drummachine-geluiden. Zo hebben ze echt een eigen en herkenbare sound. Pharrell voegt vaak ook eigen vocalen toe, rapt of komt voor in de uiteindelijke videoclips. Hugo blijft zelf liever achter de schermen. Het duo heeft tracks geproduceerd voor Britney Spears, zoals ‘I’m A Slave 4 You’, voor Nelly (‘Hot In Herre’), Justin Timberlake (Like I Love You) en ‘Hollaback Girl’ van Gwen Stefani.

Een kleine greep uit de nummers die ze hebben geproduceerd:

Bekijk hier een fragment waarin ‘The Neptunes’ aan het werk zijn met Justin Timberlake:

 


3. J Dilla

Hiphop-puristen hebben zijn poster nog steeds boven hun bed hangen. J Dilla, ook wel bekend als Jay Dee, was een Amerikaanse MC en producer uit Detroit. Hij heeft de muziekstijl voor Detroit neergezet en werd als creatief genie beschouwd. Vele artiesten zoals Flying Lotus hebben enorm veel inspiratie gehaald uit J Dilla-platen. De producer werkte met de grootste namen uit de hiphop- en R&B-scene zoals Erykah Badu, Common, D’Angelo, Questlove, Q-Tip, Mos Def en meer. Zijn werk is voornamelijk gebaseerd op het samplen van oude soulplaten.

De producer begon al op zijn elfde jaar met het maken van beats. Toen hij twintig was, stond zijn telefoon roodgloeiend. A Tribe Called Quest, Busta Rhymes en De La Soul waren weg van zijn beats en wilden met hem samenwerken.

Wat Dilla zo uniek maakte, is de groove in zijn beats. Hij creëerde swing door zijn snares iets te vroeg te laten vallen. Drummer Questlove vertelt zelfs in een interview dat toen hij samen met J Dilla aan werk was voor het Voodoo-album van D’Angelo, hij compleet off beat moest gaan drummen en dat hij bang was dat hij uitgelachen zou worden. Maar J Dilla bleef erop hameren dat dit magisch zou worden. En dat werd het. Die net iets aangedikte swing is kenmerkend geworden voor zijn muziek en voor de hiphopwereld.

Drie dagen na het uitbrengen van zijn tweede solo-album ‘Donuts’, overleed hij op 32-jarige leeftijd, aan de auto-immuunziekte lupus.

Luister hier verschillende tracks die J Dilla heeft geproduceerd:

Bekijk hier hoe Erykah Badu praat over het werken met J Dilla:


4. Quincy Jones

De bekende maker van Michael Jacksons ‘Thriller’-album, Quincy Jones, is in feite begonnen als jazzmuzikant. Op 14-jarige leeftijd speelde hij trompet en op een avond zag hij de 16-jarige Ray Charles optreden in de Black Elks Club in Seattle. Hij liep naar Charles toe om hem te vertellen hoezeer hij hem inspireerde. Een aantal jaren later ging Quincy Jones naar het Berklee College of Music, een gerenommeerd conservatorium in Boston, waar Diana Krall en John Mayer ook op zaten.

Toen hij de kans kreeg om met jazzartiest Lionel Hampton op tournee te gaan als trompettist, stopte hij met z’n opleiding. Jones heeft zelfs de kans gekregen om als sessiemuzikant te spelen in de studio met een 21-jarige Elvis Presley. Later is Quincy compositie gaan studeren, en werkte hij met jazzorkesten. Met die kennis is hij filmmuziek gaan componeren. Vanaf het moment dat hij voor de films ‘Mirage’ en ‘The Slender Thread’ muziek had gecomponeerd, kreeg hij steeds meer aandacht binnen het vakgebied.

Maar Quincy Jones is natuurlijk vooral bekend als het brein achter Michael Jacksons ‘Thriller’. Daarnaast heeft hij een aantal nummers voor Donna Summer geproduceerd. Voor George Benson produceerde hij ‘Give Me The Night’, en zelfs voor Aretha Franklin produceerde Quincy ‘Hey Now Hey (The Other Side of the Sky)’.

Luister hier naar een aantal nummers die Quincy Jones heeft geproduceerd:

Zie hier Quincy Jones aan het werk in de studio:


5. Raphael Saadiq

Zanger, songwriter en producent Raphael Saadiq, was zes toen hij muziek begon te maken. Hij speelde bas in de lokale kerk, en begon drie jaar later ook met zingen. Saadiq is voornamelijk bekend van zijn r&b-band Tony! Toni! Toné!. Daarnaast had hij ook een goedlopende solocarrière waarvan het nummer ‘Ask Of You’ zijn grootste succes werd in 1995.
Maar eigenlijk heeft Raphael behoorlijk wat nummers geproduceerd voor veel bekende artiesten. Zo heeft hij bijvoorbeeld de track ‘Untitled’ geproduceerd voor D’Angelo, waarvan het album een Grammy heeft gewonnen. Daar bleef het niet bij: Saadiq heeft voor Whitney Houston, Mary J. Blige, The Roots, Macy Gray, Snoop Dogg, Kelis, Ludacris, Bee Gees, T-Boz van TLC, Joss Stone, Earth, Wind & Fire en Solange Knowles geproduceerd.

Luister hier een aantal nummers dat Raphael Saadiq heeft geproduceerd:

Bekijk hier Raphael Saadiq aan het werk:

Bekijk hier ook het interview dat we met Raphael Saadiq hebben gehad voor de Sublime 500:

 


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
13:43 Ntjam Rosie
courage (tu verras) ntjam rosie
13:39 Chic
le freak chic
13:35 Pete Philly
favorite song pete philly
13:32 Aretha Franklin
walk on by (studio rio version) aretha franklin
13:24 Lianne La Havas
green & gold (album version) lianne la havas
13:21 Caro Emerald
riviera life caro emerald
13:17 Outkast
roses outkast
13:12 Crusaders ft. Randy Crawford
street life crusaders ft. randy crawford
13:08 Zouk Machine
maldon zouk machine
13:04 John Legend
p.d.a. (we just don't care) john legend